• 2. Erasmus+  The Great European Pastimes Challenge
      • 2. Erasmus+ The Great European Pastimes Challenge

      • 18.09.2021 19:41
      • Španielsko - 4.mobilita
      • Cez projekt Erasmus Plus, do ktorého je zapojená aj naša škola sa (s podporou Európskej únie) tento krát vybrali (od 29.10. do 2.11.2018) Jakub, Zoro, Simona a Veronika, a to na týždňovú cestu do Španielska. Opäť sa tam stretli krajiny Slovenska, Anglicka, Španielska, Portugalska, Rumunska a Bulharska.

        Asi ani nemusíme hovoriť, že sme sa mali výborne, ale aspoň Vám vyrozprávame, čo sme počas toho týždňa videli a zažili.

        Prvý deň sme strávili celý čas na ceste. Všetci sme sa ráno stretli na vlakovej stanici, odkiaľ sme vlakom išli do Prahy na letisko. Cesta trvala štyri hodiny a ubehla celkom rýchlo. Počas cesty sme počúvali hudbu, pozerali von z okna, hrali hry, rozprávali sa, kreslili si. Cesta bola fajn, pretože tam bolo pripojenie na internet. Z pražskej stanice sme išli na letisko. Na letisku neboli našťastie žiadne problémy s našou batožinou a všetko ubehlo rýchlo. Po takmer trojhodinovom lete nás už čakal odvoz do zariadenia Las Delicias v meste Ronda, kde sa konajú detské tábory a kde sme boli ubytovaní. Bol to obrovský areál s chatkami, ihriskami, jedálňou, spoločenskou miestnosťou, bazénom a množstvom iného. Na naše ubytovanie sme prišli o polnoci a rovno sme išli spať.

        Po raňajkách v druhý deň nás vyzdvihol autobus a išli sme do španielskej školy C.D.P. Fernando de los Ríos v Ronde, kde mala každá škola pripravené vystúpenie. Boli tam aj tanečnice flamenca a rôzne iné pekné vystúpenia. My sme tancovali a spievali na pesničku: Zelený je rozmarínček. Po krátkom občerstvení s výbornými koláčikmi nás žiaci španielskej školy previedli po ich škole a ukázali nám všetky priestory na vyučovanie a tiež školský areál. O 14:00 sme mali obed v tradičnej španielskej reštaurácii. Mali tam celkom dobré jedlo, napríklad Šalát s kukuricou, majonézou a tuniakom, hranolčeky s vyprážanou rybou, volské oko s hranolčekmi a slaninou a obložená bageta. Neskôr sme si aj s ostatnými školami spravili prechádzku po Ronde. Navštívili sme arabské kúpele, videli sme most Puente Nuevo, historickú časť mesta, knižnicu, a tiež miesto zvané Plaza de Torros využívané na býčie zápasy.

        V stredu sme išli na farmu Algaba s množstvom domácich živočíchov, ako somáriky, ovce, prasiatka a sliepky. Vzali nás na prechádzku do lesa z ktorého sa neťažili ani neodvážali žiadne stromy. Mnohé boli obrastené lišajníkom či korkom, o ktorých nám rozprávali mnoho zaujímavostí. Návštevu sme ukončili workshopom, prácou s vlnou, ktorú nás učili spracovávať pomocou vody s mydlom. Vlnu sme poctivo šúľali rukami o stôl, a tak sme si vyrobili aj náramky. O 14:00 sme obedovali v Las Delicias a potom sme prezentovali naše hračky, ktoré sme si pred cestou vyrobili. Keďže sme nemali dosť času, hry, ktoré sme nestihli ostatným krajinám ukázať sme odložili na nasledujúci večer, pretože v meste bol už pre nás pripravený ďalší program – hodina flamenca v tanečnej škole Coros y Danzas de Ronda. Naučili sme sa základné kroky a vyskúšali si aj hrať na kastanetách, za čo sme dostali aj certifikát. Deň sme zakončili na večeri, kde sme si pochutnali na výbornom hamburgeri a oslávili Simonkine meniny.

        Štvrtý deň sa niesol v znamení celodenného výletu do mesta Sevilla. Boli sme v múzeu, navštívili sme námestie Plaza de España, sevillský palác Real Alcázar s jeho krásnymi záhradami. V záhradách voľne behali pávy a pani učiteľka Beba videla aj papagája. Mesto Sevilla bolo veľmi pekné a veľmi sme si ho užili. Celý deň sme chodili po meste a objavovali jeho zákutia. Po návrate zo Sevilly sme mali workshop, na ktorom sme vyrábali náramky, sviečky z včelieho vosku a nazbieraných byliniek, lapače snov, hrali sa tradičné hry, ktoré prezentovali ostatné krajiny a ďalšie, ktoré sme my pripravili pre nich. Večer sme sa potom hrali ešte rôzne hry pred chatkami.

        V piatok sme mali na pláne ďalší výlet, tento krát do mesta Granada, ktoré bolo tiež pekné a zaujímavé. Ako prvé sme navštívili dve voľne dostupné miesta palácového komplexu Alhambra, ktoré je zapísané do Svetového a kultúrneho dedičstva UNESCO. Boli sme aj v obchode s tradičnými výrobkami s názvom Artesanía del Árbol, potom sme sa prešli aj do mesta, kde sme mali rozchod. S pani učiteľkou Mišove sme si pozreli katedrálu a kúpili si niečo malé na zahryznutie. Peknými uličkami sme sa prešli až na miesto – v mestskej časti Alabaicín –, kde sme si užili pekný výhľad na palác a celé mesto. Potom znova pre nás prišiel autobus a odviezli sme sa na ubytovanie. Večer sme sa rozlúčili s našimi kamarátmi z iných krajín a naposledy sa zabavili. Nechýbal stoličkový tanec, či diskotéka.

        V posledný deň sme mali odlet domov až večer, a tak sme po raňajkách vybehli do mesta a bližšie si obzreli most a vodopád. Bolo to celkom zaujímavé. Navštívili sme aj jeden veľmi pekný kostol, z ktorého strechy bol pekný výhľad na mesto. Najväčší kostol v Ronde bol pôvodne postavený ako mešita a neskôr bol prebudovaný. Jeho vnútornú výzdobu tvorilo viacero štýlov a celé to vyzeralo veľmi pekne. V meste nám počasie bohužiaľ neprialo a skoro celý čas pršalo. To nám ale nebránilo v dobrej nálade. Po obede v reštaurácii sme sa vrátili z mesta na ubytovanie aby sme sa prezliekli do suchého, vzali batožinu a vydali sa opäť do Sevilly na letisko. Cesta trvala asi dve hodiny. Na letisku všetko ubehlo rýchlo a bez problémov. O chvíľu sme už sedeli v lietadle na ceste do Viedne.

        Naša škola je veľmi aktívna a máme v nej množstvo príležitostí. My sme vďaka Erasmu navštívili Španielsko a našli si množstvo super kamarátov z rôznych krajín. Španielsko je krásna krajina a veľmi sa nám tam páčilo.

        FOTO HERE

        https://zscaba.edupage.org/photos/?eqa=Y21kPUdhbGxlcnlFZGl0b3ImZGlyaWQ9NTcxJmFsYnVtaWQ9YWxidW0%3D

         

      • Naspäť na zoznam článkov