• Súťaž o AUTORSKÚ KNIHU
          • Súťaž o AUTORSKÚ KNIHU

          • Naši druháci 2.A a 2.B sa pri príležitosti Marec mesiac knihy zapojili do sútaže Autorská kniha. Deti na výrobe pracovali celé tri týždne, písali, kreslili. Zajtra knihy📖 posielame do sútaže, tak nám prosím držte ✊✊. Ďakujeme! 📚

        • Na Cádrovej učili rodičia ...
          • Na Cádrovej učili rodičia ...

          • Dnes naša škola ožila netradičnými zážitkami. Postarali sa o ne naši milí rodičia. Zavítali medzi nás, aby nám ukázali čaro ich povolania, naučili nás veci ktoré sú súčasťou ich koníčkov, povolaní ... aby nás naučili niečo zaujímavé.

            Vedeli ste...

            ...  že kedysi sa kalendárny rok začínal marcom a ako vznikli a čo znamenajú mesiace v roku?

            ... ako sa historicky, architektonicky menila Bratislava, ako vyzerala v čase gotiky, renesancie, baroka, secesie ...

            ... že v krajinách hovoriacich perštinou sa Nový rok začina sláviť 21.marca a oslava trvá 13 dní a všetky pokrmy, ktorú sú v tento deň na stôl kladené musia v perštine začínať na "s" a musí ich byť sedem?

            Toto a ešte mnoho iného zaujímavého sme sa dozvedeli v 4.A.

            ... na čo si dávať pozor vo svete internetu, čomu sa vyvarovať ... o tom živo diskutovali žiaci v 3.A

            V triede 3.C žiaci počúvali o poskytnutí prvej pomoci, zopakovali si dôležité záchranné čísla. Žiaci sa dozvedeli aj informácie o transfúznej stanici. Učenie v triede 3.C sa ďalej nieslo v znamení Veľkej noci. Žiaci si rozprávali zážitky, zdieľali informácie o tejto téme. Na záver hodiny si spoločne ozdobili vajíčka ktorými, vyzdobili triedu.

            Aj deti s pani učiteľkou z 2.B si užili dnešný veľký deň. Rodičia pre nich pripravili deň plný nových zážitkov a poznania. Viac sme sa dozvedeli o architektúre aj o Fakulte architektúry a dizajnu STU v Bratislave. Videli sme zaujímavé projekty, budovy, interiéry a dokonca si deti navrhli vlastnú vysnívanú detskú izbu.

            Naučili sme sa ako sa robia filmy - kde sa film začína, kde sa natáča, kto tvorí filmový štáb a akú dôležitú úlohu zohrávajú jednotliví členovia. Videli sme ako vznikal obľúbený film Harry Potter a vyskúšali sme si naozajstnú filmovú klapku, ktorá sa používa pri nakrúcaní filmov.

            Viete, kto je to Talent manažér a Manažér pohľadávok a kreditného rizika? Talent manažér je "pátrač"... hľadá talentovaných ľudí, ktorí vedia programovať, kódovať, dizajnovať appky...a pomáha im rozvíjať ich talent.

            A manažér pohľadávok a kreditného rizika má na starosti správu pohľadávok, riadenie rizika a prevenciu peňažných podvodov. Zároveň sme sa dozvedeli, aké dôležité je učiť sa cudzie jazyky, keďže aj tieto profesie vyžadujú znalosť angličtiny a výhodou je napríklad aj nemčina a francúzština.

            Hovorili sme si aj o veľkonočných zvykoch v jednotlivých krajinách, nakreslili sme krásne veľkonočné vajíčka aj veľkonočných zajacov a nakoniec sme dostali sladké odmeny s prekvapením 🙂.

            V 7.B sa deti oboznámili s prácou anestéziológa, onkologičky, mali veľa otázok aj k prvej pomoci, dozvedeli sa o prevencii chorôb, o potrebe starať sa o svoje telo a zdravie, o škodlivosti fajčenia a iných návykových látok. Na ďalšej hodine si deti na vlastnej koži vyskúšali čo je to mentoring, zamýšľali sa nad vzťahmi v triede a atmosférou v triede. Deťom sa dnešný deň veľmi páčil, so záujmom počúvali a zúčastňovali sa na aktivitách.

            O šifrovaní správ a po francúzsky a nemecký jazyk sa učili v 4.C

            V 3.B si deti vypočuli prednášku o písmenách v obrazoch, o ukrajinskom jazyku ale aj o účtovníctve. Svoje tecnické zručnosti si vyskúšali na zhotovení cesty pre robota, aby sa dostali do cieľa.

            Dnešný deň bol pre žiakov 2.A aj pani učiteľku špeciálny a veľmi si ho užili. Dozvedeli sa viac o počítačoch a ich histórii, tiež sa naučili niečo o práci lekárov v justičnej službe a zopakovali poznatky z prvej pomoci. Zoznámili sa aj s pojmom mentoring a zamýšľali sa nad svojimi záujmami, ako ich môžu rozvíjať správnym smerom a posilňovať svoje silné i slabé strany osobnosti v prospech seba i triedy.

            Žiaci v 1.B sa takisto tešili z návštevy svojich rodičov v triede. Hneď na prvej hodine zavítala k deťom lekárka a zároveň príslušníčka väzenskej a justičnej stráže, ktorá porozprávala aká musí byť pri svojej práci s väzňami a takisto všeobecne o zdraví, ako si ho máme chrániť. V druhej časti hodiny sa venovala zvlášť väznici, ktorú si mohli deti pozrieť aj na fotografiách a dokonca aj zvnútra.

            Druhá hodina patrila Prvej pomoci, o ktorej nám prišla povedať zdravotná sestra. Porozprávala tiež o krvných skupinách , ako môžeme darovať krv a dokonca si žiaci v praxi vyskúšali , ako sa obväzuje poranená noha a ruka.

            Na tretej hodine sa deti mali možnosť dozvedieť viac o matematike, informatike a o programovaní.

            Tak ako sa už pomaly stáva tradíciou na našej škole na Deň učiteľov, aj v  1. A nahradili pani učiteľku rodičia. Žiaci sa z "1. ruky" dozvedeli o živote, kultúre a iných zaujímavostí z veľkej Číny. Ochutnali čajík a vyskúšali si, ako by vedeli jesť s poličkami namiesto príboru. 

            Počas ďalších hodín  sa oboznámili ako je dôležité vedieť podať 1. pomoc pri úraze, čo si aj navzájom vyskúšali.

            Všade vládla super nálada a žiaci zaujato vnímali nové vedomosti.

             

            ĎAKUJEME VÁM MILÍ RODIČIA

        • McDonald's Cup
          • McDonald's Cup

          • Dnes sa naši žiaci Natálka 3.C, Tomáško M. 3.C., Marko 4.C, Ondrík 4.C, Tomáško Ch. 3.B., Miško 4.C, Artur 3.C, Filipko 3.C a Paťko 4.C zúčastnili futbalového turnaja McDonald's Cup, kde bojovali a nevzdali to ani kvôli počasiu, ktoré sa nám menilo ako v apríli. Veľká vďaka patrí Natálkinej mamine, ktorá nám veľmi pomohla s koučovaním nášho tímu👌💪a morálnej podpore Filipkovho tatina. Dnes na našej škole učili rodičia títo dvaja nám boli veľkou oporou na futbalovom turnaji. Všetkým veľké ďakujeme!⚽🌞🍀❄️

        • Darček našich žiakov k MEDZINÁRODNÉMU DŇU UČITEĽOV
          • Darček našich žiakov k MEDZINÁRODNÉMU DŇU UČITEĽOV

          • Neobyčajné prekvapenie čakalo ráno 28.3. učiteľov v našej škole.

            Pri triedach na stenách boli obrazové menovky. Ich portréty boli originálne a výnimočné. Maľovali ich naši menší žiaci svojimi bystrými očami tak, ako nás vidia len oni, ako to cítia, s radosťou a im vlastným, úprimným, detským spôsobom. Takým, ktorý nám, dospelým, už chýba.

            Ojedinelý, krásny a neopakovateľný darček. Ďakujeme!

            Tak, tu sme! Spoznávate nás?

        • Marec - Mesiac knihy
          • Marec - Mesiac knihy

          • Pri príležitosti mesiaca MAREC - MESIAC KNÍH sme si v ŠKD v  1.B rozprávali o Matejovi Hrebendovi, ktorý bol  ľudový básnik a zberateľ národných piesní – jednoduchý človek, ktorý neveľmi dbal o svoju slávu. Už v detstve pociťoval svoj ťažký životný údel postupným strácaním zraku. Slepnúci chlapec sa však v škole naučil čítať a písať. V desiatich rokoch už nemohol čítať pri svetle, v pätnástich ani vo dne.Na cestách zbieral aj staré knihy, posielal ich do škôl a šíril lásku k čítaniu. 

            Pripravili sme si aj svoje prvé  záložky a sme odhodlaní prečítať ešte mnoho kníh. 😊

        • Hodina Zeme
          • Hodina Zeme

          • Hodina Zeme spája mestá, firmy, komunity i jednotlivcov vo viac ako 190 krajinách sveta. Symbolickým zhasnutím spoločne upriamujú pozornosť na environmentálne hrozby, ktorým čelí naša planéta.

            Už zajtra, 25. marca, sa večer v čase od 20:30 do 21:30 hod. bude tradične vypínať osvetlenie na ikonických stavbách a pamiatkach vo všetkých kútoch sveta. Do tmy sa zahalia aj slovenské dominanty, ako Bratislavský hrad, Bojnický zámok či hrad Beckov.  

            Pridajte sa k nám, „vypnúť” môže každý z nás. Zapojte sa do Hodiny Zeme, vypnite svetlo a venujte sa v tento deň 60 minút aktivite, ktorou urobíte niečo pozitívne pre našu krásnu planétu.

            Nezabúdajme však, že Hodina Zeme nie je iba o zhasnutí svetla na 60 minút. Pomáhať planéte musíme každý deň.

            Viac informácii nájdete na https://hodinazeme.svetelneznecistenie.sk/ 

        • Pytagoriáda - okresné kolo
          • Pytagoriáda - okresné kolo

          • Dňa 20.3. a 21.3. sa naši žiaci zúčastnili okresného kola Pytagoriády.

            V školskom kole sme mali 81 úspešných riešiteľov, no do okresného kola mohli byť okresnou komisiou pozvaní len najúspešnejší z úspešných z celého okresu.

            Za našu školu postúpilo až 18 žiakov: traja žiaci 3.ročníka, štyria žiaci 4. ročníka, štyria žiaci 5.ročníka, traja žiaci 6.ročníka, jeden žiak 7. ročníka a traja žiaci 8.ročníka.

            V okresnom kole  nás reprezentovali veľmi úspešne.

            Všetci žiaci 3., 4. a 5.ročníka boli  úspešní riešitelia. V 6. aj 8. ročníku boli dvaja úspešní riešitelia.

            Úspešní riešitelia v kategórii P3:

            Daniel Nyeky – 3.B, 6.miesto

            Nikola Hajduová – 3.B

            Lucia Sviteková – 3.B

            Úspešní riešitelia v kategórii P4:

            Iľja Dimun – 4.A, 4.miesto

            Samuel Grebáč – 4.B, 4.miesto

            Lucia Pálešová – 4.A

            Alan Fecko – 4.A

            Úspešní riešitelia v kategórii P5:

            Sami Al Zafari – 5.A, 4.miesto

            Martina Uhrinová – 5.A, 5.miesto

            Boris Soloviov – 5.A, 6.miesto

            Filip Teplický – 5.A, 10.miesto

            Úspešní riešitelia v kategórii P6:

            Ervína Priadková –6.B, 9.miesto

            Jozef Hájek – 6.A,10.miesto

            Úspešní riešitelia v kategórii P8:

            Martin Bartok – 8.B, 3.miesto

            Juraj Babušek – 8.B

             

            Sme na Vás hrdí a blahoželáme Vám ku krásnym výsledkom.

             

             

        • Európsky kvíz o peniazoch
          • Európsky kvíz o peniazoch

          • Dňa 23.3. sme sa zúčastnili súťaže Európsky kvíz o peniazoch, ktorá je zameraná na zlepšenie finančnej gramotnosti 13 až 15-ročných žiakov a študentov hravou a zábavnou formou.

            V konkurencii vyše 200 tímov sa naše 9TACKE  tímy umiestnili na pódiovom 3. a vynikajúcom 10. mieste. 3.miesto získalo okrem diplomov aj 100 eur do triedneho fondu.

            Deviatakom blahoželáme k skvelému umiestneniu a ďakujeme za vzornú reprezentáciu.

             
        • BRATISLAVA MARATHON
          • BRATISLAVA MARATHON

          • V stredu 22.3. sa v rámci ČSOB BRATISLAVA MARATHON konalo športové podujatie ŠKOLSKÉ MARATÓNSKE HRY, na ktorých sa zúčastnili aj žiaci našej školy Anetka, Žofka, Marko, Matúš a Hugo, kde obsadili 8.miesto.

        • Prípravy na Veľkú noc začali
          • Prípravy na Veľkú noc začali

          • Žiaci 3.A sa v ŠkD pripravovali na Veľkú noc. Tvorili papierové kraslice rôznymi technikami. A popritom stihli prezradiť, ktorý zvyk majú najradšej.

            Dievčatá, pozor! Chlapci už chystajú vedrá a korbáče 😁

        • Testovanie 9
          • Testovanie 9

          • Dňa 22.3. 2023 (v stredu) sa uskutoční na našej škole celoslovenské testovanie žiakov 9. ročníka z predmetov matematika a slovenský jazyk a literatúra. 

            Z tohto dôvodu budú mať žiaci 2.stupňa (5. - 8.ročník) riaditeľské voľno.

             

            PS: Národný inštitút vzdelávania a mládeže (ďalej NIVaM) uskutočňuje celoslovenské testovanie žiakov 9. ročníka základných škôl, 4. ročníka gymnázií a tanečných konzervatórií s osemročným vzdelávacím programom a 1. ročníka stredných škôl s päťročným vzdelávacím programom prijatých na vzdelávanie v strednej škole z ôsmeho ročníka základnej školy v SR v súlade s platným znením § 155 a 156 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov.

             

        • Hviezdoslavov Kubín - okresné kolá
          • Hviezdoslavov Kubín - okresné kolá

          • Dňa 13. a 14. marca sa v CVČ v Rači konali okresné kolá v recitačnej súťaži Hviezdoslavov Kubín.

            Naša škola mala zastúpenie v dvoch kategóriach.

            V 1. kategórii sa súťaže sa zúčastnili dvaja žiaci Michal Valentovič – 3.B (próza) a Adam Halaška – 3.B (poézia).

            V 2. kategórii nás v okresnom kole v prednese poézie zastupovala Sofia Kvasnicová zo 6.A triedy. Umiestnila sa síce na nepopulárnom 4. mieste, ale odchádzala z podujatia s odhodlanim, že  na budúci rok jej medailový stupeň neunikne.

            Všetci žiaci v silnej konkurencii veľmi pekne reprezentovali našu školu.

            Ďakujeme Vám.

        • Školský klub tvorivo-hravo
          • Školský klub tvorivo-hravo

          • Deti sú deti a okrem svojich vážnych školských povinností – sa aj štvrtáci v školskom klube občas radi stále hrajú. Potešili nás nedávno svojimi divadelnými predstaveniami, kde si pripravili kulisy, napísali scenár, rozdelili si úlohy podľa dejovej osnovy. Nácvik trval niekoľko týždňov.

            Dievčatá nacvičili divadelný príbeh: ,,Jeden študentský ,,pečopácky ´´deň ´´.

            Chlapci : ,,SPONZOR-PEZ-LEGO-MINECRAFT- Príbeh bojovníkov´´

            JAR privítali všetci spolu s jarnou vílou v krásnej kvetinovej sukni a ilustráciami knihy o jarných kvetoch.

            Svoju manuálnu zručnosť predviedli v skladaní veľmi ťažkej verzie: PUZZLE – HARRY POTTER, bezchybným výsledkom ozaj prekvapili.