• ,,KONEČNE SNEH!!!´´
          • ,,KONEČNE SNEH!!!´´

          •  

            Túto vetu kričali všetky deti pamätnú stredu 29.januára.

            ,,Neuverili sme vlastným očiam. Z neba padali obrovské snehové vločky a o hodinu sme mali školu ako z rozprávky . Prekrásna zima!´´ Stihli sme vybehnúť von . Guľovačka a,, snehuľovačka´´  za pár minút. Ale aká! Sneh padal a padal, cítili sme sa ako na návšteve u snehovej kráľovnej.

            To bola hodina angličtiny! Slovíčka, vety o zime , hry, v angličtine v priamom prenose!

            To bola hodina biológie! Praktické cvičenia, opakovanie vybraných tém, námety na projekt skúmania a poznávania zimnej prírody v netradičných zážitkových metódach !

            Stihli sme ! O pár minút  nebolo po snehovej kráse ani stopy, no na tieto hodiny nezabudneme!´´

             

        • Aj Ty v IT
          • Aj Ty v IT

          • V piatok 24.januára 2020 navštívilo našu školu občianske združenie Aj Ty v IT, ktoré pomáha zvedavým dievčatám odhaliť krásy a možnosti nových technológií.  Venuje sa práci s dievčatami od 8 rokov, cez stredné školy až po špeciálne vzdelávacie programy určené pre dospelé ženy, ktorých cieľom je pomôcť im rozbehnúť kariéru v IT sfére. Dievčatá z ôsmeho a deviateho ročníka mali tak možnosť vyskúšať si bezplatný praktický workshop programovania v scratchi, vďaka ktorému si dokážu vytvárať jednoduché hry, zábavné animácie alebo príbehy. Ak chcete vedieť, čo všetko pre dievčatá a ženy v IT ponúkajú, navštívte web ajtyvit.sk alebo facebook.com/AjTyVIT/

        • Ihrisko Žihadielko
          • Ihrisko Žihadielko

          • Milí rodičia!

            V januári sa začína ďalší ročník súťaže o ihrisko Žihadielko. Prosíme vás o pomoc pri hlasovaní. Oslovte aj svojich známych, priateľov a pomôžte nám zabojovať o pekné ihrisko pre naše deti. Všetky deti sú naše, či na Kramároch  alebo na Bielom Kríži, či na Račianskom mýte.

             

            Zahlasujte za mestskú časť Bratislava - Nové Mesto na stránke: https://zihadielko.lidl.sk/
            Stačí sa zaregistrovať a hlasovať môžete KAŽDÝ DEŇ

             od pondelka 13. januára až do 29. februára 2019.

            Každý registrovaný používateľ môže každý deň získať celkovo 2 hlasy. Po registrácii prostredníctvom e-mailu a potvrdení prihlásenia alebo cez facebookové konto môže používateľ hlasovať automaticky za svoje mesto/mestskú časť/obec. Zároveň môžete získať bonusový hlas.
             

            Zahrajte si aj jednoduchú hru a pomôžte získať ďalšie bonusové body pre naše – Vaše  Nové Mesto: https://zihadielko.lidl.sk/zahraj-si-hru

            Možno hra, možno pomoc..... aj touto formou boli financované ihriská pre deti.

        • Celonárodný deň zdravia s Matejom Tóthom
          • Celonárodný deň zdravia s Matejom Tóthom

          • A je to tu! Žiaci našej školy sa dočkali očakávaného dňa. 18.decembra 2019 sa zúčastnili nezabudnuteľného športového a zdraviu prospešného podujatia v EUROVIA Aréne - ŠH Pasienky, pod názvom „Celonárodný deň zdravia s Matejom Tóthom.“  Program bol naozaj bohatý. Školákom ponúkol množstvo zážitkov, darčekov a prekvapení, pre všetkých bol veľmi prínosný. Pod záštitou odborníkov si deti otestovali svoju motorickú zručnosť v jednotlivých športových disciplínach, zapojili sa do rôznych preventívno-bezpečnostných aktivít. Na podujatí nechýbali ani stánky s občerstvením, maľovanie na tvár, skákací hrad, stánok policajného zboru SR. K príjemnej atmosfére prispel aj koncert skupiny AYA, ktorá zaspievala hymnu Akadémie a pre deti pripravila výchovný koncert o zdravom spôsobe života. Účastníkom sa prihovorili aj významní hostia ako predseda vlády SR Peter Pellegrini a ministerka školstva, vedy, výskumu a športu SR Martina Lubyová. Úžasným zavŕšením tohto podujatia bolo vystúpenie Majka Spirita.

            Ďakujeme za všetko olympijskému víťazovi Matejovi Tóthovi, ktorý bude pre našich žiakov stále veľkým idolom a veľkou športovou inšpiráciou!

        • Návšteva galérie - Stopy v snehu
          • Návšteva galérie - Stopy v snehu

          • Naši prváci navštívili v Mirbachovom interaktívnu  tematickú výstavu venovanú dielam Vladimíra Kompánka. V odborných kruhoch sa jeho dielo prirovnáva k českému maliarovi Josefovi Ladovi. Obaja umelci mali blízko k rodnému kraju a často sa doň vracali. Milovali zimu. Bola pre nich tou najväčšou inšpiráciou a najkrajším ročným obdobím. V jeho tvorbe cítiť spomienky na šťastné detstvo strávené v malebnej dedinke Rajec. Bol zároveň aj sochárom. V jeho sochách sa skrývajú rôzne symboly. Mimoriadne dielo Vladimíra Kompánka je významnou súčasťou slovenského a európskeho kultúrneho dedičstva.

             

            Výstava bola pre deti nielen poučná, ale aj zábavná. Na vlastnej koži si deti zakúsili ticho zimnej krajiny a odkrývali, čo ukryl sneh pod svojou zimnou perinou. V dielach Vladimíra Kompánka vidno často jednoduchú tvorbu pomocou línii. Aj deti si mali možnosť vyskúšať si tvorbu spoužitím priamych línii. Vytvárali zimnú krajinu. Každé dielko bolo iné, výnimočné. Život na dedine to sú aj tradície. V zimnom období - od Troch kráľov - sú to predovšetkým Fašiangy - čas hodovania a  masiek. Práve tie sme si v závere vyskúšali urobiť. Hrdo sme si ich niesli na svojich hlavách až domov. Žiaci  z 1.A všetkým prvostupniarom vrelo odporúčajú navštíviť túto   výstavu tiež.

        • Vianočné trhy
          • Vianočné trhy

          • Povetrím sa šírila vianočná hudba, rozvoniavala kapustnica a vianočný punč a z tried sa rozliehal čulý ruch. Deti radostne ponúkali svoje výrobky na predaj a rodičia sa úsmevom na tvári tešili zo šikovnosti svojich ratolestí.

        • Mikuláš
          • Mikuláš

          • Ako to už býva dobrým zvykom na Cádrovej, 6. decembra k nám prichádza Mikuláš. Nezabudol na nás ani tento rok. A spolu s ním prišli aj veselí čertíci a láskaví anjelíci. Ani jedno líce nezostalo biele. Aby si deti vyslúžili sladkú odmenu, zarecitovali, zaspievali .... 

        • Primaciálne námestie - zdobenie vianočného stromčeka
          • Primaciálne námestie - zdobenie vianočného stromčeka

          • Radosť v detských očiach našich prváčikov z 1.A bola dnes niekoľkonásobná. Po rozbalení balíčka od Mikuláša, ktorý ich čakal v čižmičke na okne, a prečítaní si jeho odkazu, sa ozvalo klopanie na dvere. Do triedy vošiel Mikuláš, anjeli aj čerti. A tých bolo tento rok neúrekom. Pomaľovali nám tváre. Mikulášovi sme zaspievali pesničku a on nás spolu s anjelmi obdaroval sladkosťou a orieškami. A potom sme sa vybrali do mesta. Za našu školu sme tento rok ozdobovali vianočný  stromček na Primaciálnom námestí. Niekoľko dní sme trpezlivo kúzlili vianočné gule. Okolo stromčeka sme si zaspievali  zimnú pesničku, zažali svetielka a tešili sa z jeho krásy.

             

        • Vianočné dielne dielničky sú v plnom prúde aj na prvom stupni ...
          • Vianočné dielne dielničky sú v plnom prúde aj na prvom stupni ...

          • Deti spolu s rodičmi sa spoločne pustili do výroby vianočných darčekov. Z tried sa ozývajú jemné vianočné melódie, šíri sa vôňa medovníkov, oblátok a všakovakých dobrôt. Všade panuje od 26. novembra čulý pracovný ruch. Príprava na vianočnú burzu naberá na obrátkach. Dva výnimočné týždne plné emócií a radosti ... aj o tom sú VIANOCE ... 

            Ako to vidia samotní aktéri?

            1.A: Bolo to supééér. A budú aj zajtra? Ja by som chcela každý deň...

            2.B: Obrovské ďakujem všetkým skvelým kreatívnym rodičom, ktorí prišli a tvorili s deťmi aj tým, čo priniesli občerstvenie. Bolo to krásne čarovné vianočné popoludnie. :)  ďakujeme.

            2.C: Pekne strávené poobedie vo vianočnej atmosfére, deti aj rodičia si spoločný čas pri výrobe vianočnej výzdoby užili naplno, tešíme sa na trhy :)

        • VIANOČNÁ VIEDEŇ - exkurzia
          • VIANOČNÁ VIEDEŇ - exkurzia

          • Naši štvrtáci navštívili v predvianočnom čase Viedeň. Hneď v úvode sme navštívili expozície prírodovedného múzea. Exponáty fauny a flóry našej Zeme v predhistorickom aj súčasnom období, vývoj a vývin človeka, aká bude naša Zem v budúcnosti, aká bola v dávnej minulosti, slnečnú sústavu, vesmírne divadlo, minerály ...nestihli sme vidieť všetko, treba sa sem s rodičmi vybrať na celý výletový deň. Je tam toho veľa a krásneho.

            Potom sme navštívili RADNICU mesta. V jej krásnom interiéri sme mali tvorivé predvianočné dielne. Vyrobili sme si sviečky,sovičky, pokladničky a upiekli koláče podľa receptúry starej 200 rokov. Zišla sa nemčina aj angličtina. Všetci k nám boli veľmi milí.

            Vianočné trhy na námestí boli voňavé, príjemné, ponúkali všetko možné. Nakúpili sme si, vypili i zajedli dobroty. Počasie nám vyšlo, čas rýchlo utiekol. Užili sme si to!

        • TVORIVÉ DIELNE V 8.A a 9.A
          • TVORIVÉ DIELNE V 8.A a 9.A

          • Naši ôsmaci a deviataci si otestovali svoje tvorivé schopnosti a praktické zručnosti. Ako inak... Museli zapojiť svoju fantáziu, kreativitu a tvorivosť! Ako im to išlo? Výborne, pretože mali výborných lektorov. Zavítala k nám pani Borovská a pán Výboh, výnimočný architekt, jeho práce sú originálne, jedinečné! Obaja žiakov motivovali, podnecovali ich predstavivosť, praktické schopnosti, kreativitu. Každý bol zapojený celým srdcom a celou dušou. Počas tvorivých dielní panovala príjemná a pohodová atmosféra, priateľský prístup, ktorý žiaci, ale i pedagógovia ocenili. Veď sa len pozrite, aké krásne výrobky vytvorili naši žiaci. V každom z nás sa ukrýva tvorivý duch, len ho musíme odhaliť a pomôcť mu vyjsť na povrch.  

        • Rozsvietenie vianočného stromčeka pri KS Stromová 02.12.
          • Rozsvietenie vianočného stromčeka pri KS Stromová 02.12.

          • V spolupráci s OZ Kramárčan žiaci  školy a deti z MŠ Na Revíne a MŠ Cádrova strávia popoludnie v KS Stromová, kde o 15,00 budú dielničky pre detičky, o 16,45 rozsvietenie vianočného stromčeka. Pripravené sú aj koláčiky a punč. Príjemný predvianočný čas zažijú aj Malí skautíci. 

        • Vianočné dielničky na Stromovej
          • Vianočné dielničky na Stromovej

          • Naši žiaci sa dnes zúčastnili na peknej akcii v Dome kultúry na Stromovej. Najprv si vyrobili na dielničkách pekné výrobky so svojimi pani učiteľkami, osviežili sa vianočným punčom a posilinili sa vianočnými koláčikmi. Páčil sa nám aj kultúrny program. Deťom žiarili očká pri rozsvietení vianočného stromčeka pred domom kultúry. Ďakujeme @OZKramárčan.

        • Tvorivé dielne v ÚĽUVe našich druhostupniarov
          • Tvorivé dielne v ÚĽUVe našich druhostupniarov

          • Do  ÚĽUVu sa radi vraciame. Vždy sa naučíme niečo nové a dozvieme sa tiež  o tradičných  slovenských  remeslách. Dnes sme sa venovali drotárstvu a maľbe na sklo. Domov si berieme vlastnoručne vyrobené darčeky.  Každý je iný, jedinečný, krásny. 

        • Erasmus+  Španielsko
          • Erasmus+ Španielsko

          • Cez projekt Erasmus Plus, do ktorého je zapojená aj naša škola sa (s podporou Európskej únie) tento krát vybrali Jakub, Zoro, Simona a Veronika, a to na týždňovú cestu do Španielska. Opäť sa tam stretli krajiny Slovenska, Anglicka, Španielska, Portugalska, Rumunska a Bulharska.

            Asi ani nemusíme hovoriť, že sme sa mali výborne, ale aspoň Vám vyrozprávame, čo sme počas toho týždňa videli a zažili.

            Prvý deň sme strávili celý čas na ceste. Všetci sme sa ráno stretli na vlakovej stanici, odkiaľ sme vlakom išli do Prahy na letisko. Cesta trvala štyri hodiny a ubehla celkom rýchlo. Počas cesty sme počúvali hudbu, pozerali von z okna, hrali hry, rozprávali sa, kreslili si. Cesta bola fajn, pretože tam bolo pripojenie na internet. Z pražskej stanice sme išli na letisko. Na letisku neboli našťastie žiadne problémy s našou batožinou a všetko ubehlo rýchlo. Po takmer trojhodinovom lete nás už čakal odvoz do zariadenia Las Delicias v meste Ronda, kde sa konajú detské tábory a kde sme boli ubytovaní. Bol to obrovský areál s chatkami, ihriskami, jedálňou, spoločenskou miestnosťou, bazénom a množstvom iného. Na naše ubytovanie sme prišli o polnoci a rovno sme išli spať.

            Po raňajkách v druhý deň nás vyzdvihol autobus a išli sme do španielskej školy C.D.P. Fernando de los Ríos v Ronde, kde mala každá škola pripravené vystúpenie. Boli tam aj tanečnice flamenca a rôzne iné pekné vystúpenia. My sme tancovali a spievali na pesničku: Zelený je rozmarínček. Po krátkom občerstvení s výbornými koláčikmi nás žiaci španielskej školy previedli po ich škole a ukázali nám všetky priestory na vyučovanie a tiež školský areál. O 14:00 sme mali obed v tradičnej španielskej reštaurácii. Mali tam celkom dobré jedlo, napríklad Šalát s kukuricou, majonézou a tuniakom, hranolčeky s vyprážanou rybou, volské oko s hranolčekmi a slaninou a obložená bageta. Neskôr sme si aj s ostatnými školami spravili prechádzku po Ronde. Navštívili sme arabské kúpele, videli sme most Puente Nuevo, historickú časť mesta, knižnicu, a tiež miesto zvané Plaza de Torros využívané na býčie zápasy.

            V stredu sme išli na farmu Algaba s množstvom domácich živočíchov, ako somáriky, ovce, prasiatka a sliepky. Vzali nás na prechádzku do lesa z ktorého sa neťažili ani neodvážali žiadne stromy. Mnohé boli obrastené lišajníkom či korkom, o ktorých nám rozprávali mnoho zaujímavostí. Návštevu sme ukončili workshopom, prácou s vlnou, ktorú nás učili spracovávať pomocou vody s mydlom. Vlnu sme poctivo šúľali rukami o stôl, a tak sme si vyrobili aj náramky. O 14:00 sme obedovali v Las Delicias a potom sme prezentovali naše hračky, ktoré sme si pred cestou vyrobili. Keďže sme nemali dosť času, hry, ktoré sme nestihli ostatným krajinám ukázať sme odložili na nasledujúci večer, pretože v meste bol už pre nás pripravený ďalší program – hodina flamenca v tanečnej škole Coros y Danzas de Ronda. Naučili sme sa základné kroky a vyskúšali si aj hrať na kastanetách, za čo sme dostali aj certifikát. Deň sme zakončili na večeri, kde sme si pochutnali na výbornom hamburgeri a oslávili Simonkine meniny.

            Štvrtý deň sa niesol v znamení celodenného výletu do mesta Sevilla. Boli sme v múzeu, navštívili sme námestie Plaza de España, sevillský palác Real Alcázar s jeho krásnymi záhradami. V záhradách voľne behali pávy a pani učiteľka Beba videla aj papagája. Mesto Sevilla bolo veľmi pekné a veľmi sme si ho užili. Celý deň sme chodili po meste a objavovali jeho zákutia. Po návrate zo Sevilly sme mali workshop, na ktorom sme vyrábali náramky, sviečky z včelieho vosku a nazbieraných byliniek, lapače snov, hrali sa tradičné hry, ktoré prezentovali ostatné krajiny a ďalšie, ktoré sme my pripravili pre nich. Večer sme sa potom hrali ešte rôzne hry pred chatkami.

            V piatok sme mali na pláne ďalší výlet, tento krát do mesta Granada, ktoré bolo tiež pekné a zaujímavé. Ako prvé sme navštívili dve voľne dostupné miesta palácového komplexu Alhambra, ktoré je zapísané do Svetového a kultúrneho dedičstva UNESCO. Boli sme aj v obchode s tradičnými výrobkami s názvom Artesanía del Árbol, potom sme sa prešli aj do mesta, kde sme mali rozchod. S pani učiteľkou Mišove sme si pozreli katedrálu a kúpili si niečo malé na zahryznutie. Peknými uličkami sme sa prešli až na miesto – v mestskej časti Alabaicín –, kde sme si užili pekný výhľad na palác a celé mesto. Potom znova pre nás prišiel autobus a odviezli sme sa na ubytovanie. Večer sme sa rozlúčili s našimi kamarátmi z iných krajín a naposledy sa zabavili. Nechýbal stoličkový tanec, či diskotéka.

            V posledný deň sme mali odlet domov až večer, a tak sme po raňajkách vybehli do mesta a bližšie si obzreli most a vodopád. Bolo to celkom zaujímavé. Navštívili sme aj jeden veľmi pekný kostol, z ktorého strechy bol pekný výhľad na mesto. Najväčší kostol v Ronde bol pôvodne postavený ako mešita a neskôr bol prebudovaný. Jeho vnútornú výzdobu tvorilo viacero štýlov a celé to vyzeralo veľmi pekne. V meste nám počasie bohužiaľ neprialo a skoro celý čas pršalo. To nám ale nebránilo v dobrej nálade. Po obede v reštaurácii sme sa vrátili z mesta na ubytovanie aby sme sa prezliekli do suchého, vzali batožinu a vydali sa opäť do Sevilly na letisko. Cesta trvala asi dve hodiny. Na letisku všetko ubehlo rýchlo a bez problémov. O chvíľu sme už sedeli v lietadle na ceste do Viedne.

            Naša škola je veľmi aktívna a máme v nej množstvo príležitostí. My sme vďaka Erasmu navštívili Španielsko a našli si množstvo super kamarátov z rôznych krajín. Španielsko je krásna krajina a veľmi sa nám tam páčilo.

        • Vianočná burza 2019 .....
          • Vianočná burza 2019 .....

          • Vianočnej burze predchádzajú vianočné dielne v jednotlivých triedach. Spolutvorcami sú  aj viacerí rodičia, zážitok budú mať nielen deti ☺.  Niektoré triedy už dielničky zorganizovali, dokonca aj piekli v kuchynek, Väčšina tried bude mať dielničky v týždni od 02.12. do 06.12. S vianočnou hudbou, teplým čajíkom a ručnými výrobkami.