• Starší čítajú mladším
          • Starší čítajú mladším

          • Sme škola, v ktorej vyučujeme netradične! Aj žiaci z 5.B a 8.A si pripravili osemsmerovky, tajničky, hádanky a ukážku z knihy, ktorú čítali mladším žiakom, konkrétne 1.C a 2.B. Žiaci počas čítania museli dávať pozor, pretože čítanie bolo prerušené aj otázkami s poruzumením. Žiaci 1.C a 2.B všetko hravo zvládli. Tajničky vyluštili, hádanky uhádli a čítanie sa im páčilo, dokonca nám nakreslili i pekné obrázky. Ak niečo žiaci nevedeli, naši piataci a ôsmaci im pomohli.  Takýmto spôsobom podporujeme spoluprácu starších a  mladších ročníkov, dbáme o to, aby si žiaci navzájom pomáhali. 

            Do galérie Starší čítajú mladším boli pridané fotografie.

        • Erasmus+  3. Mobilita – Rumunsko – Vaslui
          • Erasmus+ 3. Mobilita – Rumunsko – Vaslui

          • Vaslui, mesto v Rumunsku, bolo cieľom našej tretej mobility v rámci medzinárodného projektu Erasmus+.

                     Tradičným  chlebom a soľou nás privítali v hosťujúcej škole "Stefan cel Mare".  

            V úvodnom ceremoniáli odzneli hymny všetkých zúčastnených národov. Pri zvukoch tej našej sme cítili dojatie a hrdosť. A potom to všetko začalo... Bohatý kultúrny program nás očaril. Radosť z tanca, spevu, baletu, gymnastiky a hry bola očividná. Burácajúci potlesk a slová uznania boli pre účinkujúcich tou najlepšou odmenou. Mesto Vaslui má svoju bohatú históriu. Presvedčili sme sa o tom počas prehliadky mesta. Prelomiť ľady a navodiť družnú atmosféru sa podarilo veľmi rýchlo. Počas večerných zoznamovacích aktivít sme si vyrobili vlastné postery a dozvedeli sa o sebe veľa zaujímavostí. V závere sme si vylosovali svojho tajného priateľa a vyzdobili vlastné obálky do ktorých nám budú počas celej mobility môcť dávať odkazy všetci, ktorí nás chcú potešiť milým slovom. Bol skvelý deň.

                     A ani tie nasledujúce sa nedali zahanbiť. V utorok sme sa stretli opäť v škole. Každý z národov mal pripravených niekoľko hier, ktoré učil ostatných. Bola to obohacujúca skúsenosť. Užili sme kopec srandy.

                     Nezabudnuteľným stredajším zážitkom bola návšteva etnologického múzea v Solesti. Miestne ženičky nás privítali v kroji. Po krátkej obhliadke exponátov sme sa všetci usadili v hosťovskej izbe, kde sa aj minulosti stretávali ženy na priadkach, aby spolu párali perie, plietli, vyšívali... Izbou sa niesol spev ich piesní, tanec. Na záver nás naučili ako vyšiť krížikovým stehom jednoduchú výšivku. 

                     Štvrtok bol v znamení výletu do mesta Iasi. V minulosti (od 16.storočia až do roku 1861 a počas 1.svetovej vojny)  to bolo rumunské hlavné mesto. Odvšadiaľ na nás dýchala história, s ktorou nás po cely  čas oboznamovali turistické sprievodkyne. Navštívili sme divadlo, múzeum. V parku sme hrali kolektívne hry.

                     Posledný spoločný deň sme strávili opäť v škole. Spolu s ľudovoumeleckým výrobcom sme maľovali varešky a vyrábali sme si šperky a hračky  z modelovacej hmoty FIMO. Odniesli si ich domov. Rozlúčková párty nemala chybu. Hostitelia nám pripravili opäť milé prekvapenie. Obdarovali nás krojovými blúzkami. A tak sme všetci vytvorili jeden nerozlučný celok. Naučili sme sa veľa tancov a v závere nechýbali ani slzy smútku. Čas sa totiž neúprosne nachýlil ku koncu. 

                     Ďakujeme Vám drahí hostitelia za lásku s akou ste pre nás pripravili program a za nezabudnuteľné chvíle strávené s Vami. Spomienky navždy zostanú vryté do našich sŕdc.

            Do galérie Erasmus+ - 3. Mobilita – Rumunsko – Vaslui boli pridané fotografie.

        • Dobrá vec sa podarila
          • Dobrá vec sa podarila

          • ..... sobotná brigáda Deň Zeme zanechala po sebe stopu v celom areáli.

            Pri prechádzke po chodníčkoch hneď badať, kde všade  a čoho všetkého sa dotkli ľudské ruky, mužské, ženské a či detské.

            Každá priložená ruka bola užitočná..... aj roznášanie nápojov, aj výroba chlebíkov, aj príprava plagátov, aj rozdeľovanie náradia, aj donesenie kvetov, substrátu,  rozvážanie hliny, zbieranie šišiek, kopanie, pílenie konárov a orez kríkov, stavanie nádob na vodu, upravovanie hokejbalového ihriska, zabezpečenie kontajnerov /veru jeden je málo a operatívnym zásahom jedného z rodičov môžeme upratať všetko zo školského dvora preč ☺), dovezenie stromov, zapožičanie náradia,  príprava dreva na oheň, varenie gulášu...

            Všetkým rukám patrí veľké ĎAKUJEME.

            Ozaj ..., a viete koľko nás bolo na brigáde? ..                     

            ... viac ako 150 tu v areáli Cádrova a 30 v areáli Na Revíne

            P.S. .... a toho  gulášu, čo sa všetkým neušiel, musíme na budúcu brigádu  uvariť viac..... aspoň pre 200 ľudí.

        • Veľká noc trochu netradične
          • Veľká noc trochu netradične

          • Tento rok prišli pani učiteľky "prváčky" s výborným nápadom. Ukryli veľa vajíčok na našom školskom dvore. Deti sa rozutekali a vajíčka pod kríkmi, v tráve, na ihrisku, pod lavičkami hľadali a hľadali. Ponachádzali všetko, ešte aj popoludní v školskom klube pokračovali v hľadaní. Bola to nielen zábavná, ale aj poznávacia činnosť, lebo sa takto zoznamovali s veľkonočnými tradíciami aj iných národov.

            Pekná a vydarená akcia, ďakujeme!

            Do galérie Veľká noc trochu netradične boli pridané fotografie.

        • Starší čítajú mladším
          • Starší čítajú mladším

          • Starší  čítajú mladším ...

            Marec  je mesiacom knihy.  V rámci neho  naši piataci z 5.A z zavítali na hodinu čítania do 2.A triedy. Spolu so svojou pani učiteľkou slovenčiny  pripravili pre nich netradičnú hodinu. Danko, Hanka a Saška deťom prečítali úryvok z veselej knižky FUTBAL  V KNIŽNICI, spolu s ostatnými spolužiakmi im kládli otázky na porozumenie textu a pripravili pre nich pracovné listy so zábavnými úlohami. V tajničke sa dozvedeli, že SPOLUPRÁCA ......... Vytvorili kreslený komiks a vylúštili osemsmerovku. Na záver ich v čarovnej knihe čakalo sladké prekvapenie a venovali im tri knihy na čítanie. Malí knihomoli sa do nich hneď „zahryzli”.

            Deti ich na záver odmenili srdiečkovým potleskom.

             ĎAKUJEME PIATACI, boli ste super!

            Do galérie Starší čítajú mladším boli pridané fotografie.

        • Bratislava - moje mesto
          • Bratislava - moje mesto

          • Tento rok sme sa opäť zapojili do podnetnej súťaže pre literárne a výtvarné talenty, ktorú pripravuje Mestská knižnica v Bratislave pod záštitou primátora mesta.

            Do mestského kola literárnej súťaže postúpilo z 3.C 12 prác a z 2.stupňa / 5.A, 5.B, 8.A / 8 prác.

            Do výtvarného kola postúpilo spolu 13 prác z 3.,5.,8. ročníka.

            Sme veľmi radi, že táto súťaž oslovuje už veľa rokov aj naše deti, možno aj preto, že témy sú vždy atraktívne. Napríklad tento rok deti pracovali so strašidlami mesta, s nápadmi na novú atrakciu Bratislavy, písali a maľovali o významných domoch, vymýšľali príbehy o živote na hrade, predstavovali si ako by to bolo, keby na hrade žili, keby boli pánmi hradu, keby sa stretli s duchom domu, ponúkli nám mrazivé príbehy ulice, mesta...

            Gratulujeme a držíme Vám palce, milé a šikovné deti!

            Do galérie Bratislava - moje mesto boli pridané fotografie.

        • Exkurzia do Rakúska
          • Exkurzia do Rakúska

          • Tretiaci mali vyučovanie mimo školských lavíc.

            Navštívili Braunsberg, vyhliadkový vrch nad Hainburgom, bývalé keltské oppidum, veľmi pôsobivý bol výhľad na meandre Dunaja, zrúcaninu Devína a na zámky na Moravskom poli. Bolo síce zamračené, ale aj v pršiplášťoch sa dalo vidieť veľa.

            V Prellenkirchene sme mali prehliadku veterných mlynov v poli. Pani sprievodkyňa porozprávala deťom o výrobe energie, zistili sme, že aj takto sa dá hospodárne a hlavne EKOLOGICKY vytvárať zdroj energie, bez veľkého zásahu do prírody.

            Najväčším lákadlom bola v závere dopoludnia návšteva čokoládovne Hauswirth v Kitsee. Deti vstúpili do schoko-csardy, videli film o výrobnom programe tejto rodinnej firmy, prehliadli si závod, plniacu a baliacu linku a v závere mohli zdarma ochutnávať čerstvú čokoládku. To bolo radosti! Keďže to bolo pred Veľkou nocou, nakúpili si za priaznivé ceny veľkonočných zajacov, vajíčka, čokolády.

            Zážitkové vyučovanie skončilo, splnilo nadmieru svoj cieľ!

            Do galérie Exkurzia do Rakúska boli pridané fotografie.

        • Enviro projekt Henkel
          • Enviro projekt Henkel

          • Čím vieme pomôcť našej planéte?  Ako môžeme prispievať k ochrane životného prostredia? Čo sa dá zmeniť v našich domácnostiach, aby sme žili ekologickejšie?

            Vďaka projektu Henkel hľadali deti tretieho a štvrtého ročníka na tieto otázky odpovede, mali rôzne nápady a námety ako si chrániť našu planétu. Boli povzbudení k tomu, že aj tá ich malá troška, ktorou prispejú k ochrane životného prostredia, má význam. Buďme im preto my dospelí v tomto príkladom a oporou.

            Do galérie Projekt Henkel boli pridané fotografie.

        • Riaditeľské voľno
          • Riaditeľské voľno

          • Vážení rodičia, dňa 17.4.2019 udeľuje riaditeľka školy riaditeľské voľno pre všetkých žiakov školy.

            Z dôvodu vzdelávania učiteľov. 

        • Kutil, s.r.o.
          • Kutil, s.r.o.

          • Deti zo školského klubu sa 02.04.2019 zúčastnili súťaže tvorivosti detí v ŠKD - "Kutil, s.r.o." Súťaž bola zameraná na prezentáciu zručností detí základných škôl mestskej časti Nové Mesto.

            Kristínka Havlíčková a Ivanka Pálešová z 3.B triedy a Lujza Čížová a Esterka Kopajová z 1.B triedy vytvorili krásne darčeky pre budúcich prváčikov. Ich šikovnosť a nápaditosť bola ocenená 1. miestom za najšikovnejšie prsty.

            Do galérie Kutil, s.r.o. boli pridané fotografie.

        • Hodina čítania s našimi babičkami
          • Hodina čítania s našimi babičkami

          • Hodina plná zážitkov.

            Žiakov, našich tretiakov, navštívili ich babičky.

            Priniesli si knihy, ktoré pre nich veľa znamenajú. Čítali ich vo veku, keď chodili do školy a mali toľko rokov ako ich vnučky a vnuci  teraz. Deťom porozprávali o ich detstve, ako to bolo, keď sa ony učili, dozvedeli sa o ich živote, kedy sa tešili aj z maličkostí, nemali toľko toho, čo majú naše deti dnes, ale boli šťastné, veselé, všetko čo mali, si vážili, šetrili.  Svojich rodičov poslúchali viac, ako to vidia teraz, nezabúdali nikdy pozdraviť, doma pomáhali, nemali mobily, tablety, ale radosti a veselosti bolo dosť. Deťom sa najviac páčilo, že aj vtedy vymýšľali rôzne šibalstvá. Zážitkov bolo veľa, atmosféra bola veľmi príjemná. Babičky nám krásne predniesli úryvky z prinesených knižiek. Žiaci počúvali s nadšením, v triede bolo ticho.

            Do galérie Hodina čítania s našimi babičkami boli pridané fotografie.

        • Deň učiteľov
          • Deň učiteľov

          • Tento rok sme oslavovali Deň učiteľov netradične.

            Našich žiakov vyučovali naši rodičia. Pani učiteľky a páni učitelia sa stali žiakmi, sadli si do lavíc, užili si sladké počúvanie a pred tabule sa postavili odborníci na internet, lekári, poľovník, cestovatelia, bankári, hudobníci... Žiaci boli pyšní na svojich rodičov, rodičia si vyskúšali profesiu učiteľa, učitelia si zaspomínali na svoje študentské časy. Všetci boli spokojní, no najviac  sa tešili naše deti.

            Ďakujeme za skvelý nápad, rodičom za ochotu a výborné hodiny.

            Takéto vyučovanie si s radosťou zopakujeme.  

            Do galérie Deň učiteľov boli pridané fotografie.

        • Školské stravovanie - zmeny v platbách
          • Školské stravovanie - zmeny v platbách

          • Školské stravovanie

            Vážení  rodičia,

            oznamujeme Vám zmeny v platení poplatkov za stravovanie detí v školskej jedálni, ktoré sú v platnosti od 01.04.2019 a vyplývajú zo Všeobecne záväzného nariadenia Mestskej časti Bratislava - Nové Mesto č. 2/2019 o výške príspevkov na čiastočnú úhradu nákladov v školách a školských zariadeniach zriadených mestskou časťou Bratislava - Nové Mesto (ďalej len „VZN“).

             

            V novom VZN bola v školách mestskej časti BA-NM schválená zmena finančných pásiem určujúcich sumu, ktorú platí rodič za stravu jedného dieťaťa.

             Doterajší poplatok na našej škole bol vo výške :

            • 1. stupeň ZŠ 1,01 € ; 2. stupeň  ZŠ 1,09 € ; MŠ 1,34 € .

             

            Na základe VZN sa poplatok mení nasledovne :

             

            • 1. stupeň ZŠ 1,09 €; 2. stupeň  ZŠ 1,16 €; MŠ ostáva 1,34 €.

             

            • Zároveň sa vo VZN zjednotila výška poplatku rodiča na režijné náklady vo všetkých školských jedálňach na sumu 5 € / mesačne.

             

            Cieľom zmeny VZN je zabezpečenie dostatočnej finančnej sumy na nákup potravín, aby sme deťom mohli poskytnúť stravu prioritne od slovenských výrobcov, chovateľov, pestovateľov a varili im z bezpečných, zdravých a podľa možnosti lokálnych surovín. Financie z režijného poplatku sa v školských jedálňach využívajú na obnovu a nákup nového vybavenia a zariadenia, údržbu a drobné opravy, nákup čistiacich prostriedkov a pod.

            Rodičia predškolákov novelizáciou § 4 zákona 544/2010 Z. z. o dotáciách od 01.01.2019 za stravovanie detí uhrádzali iba rozdiel medzi finančným pásmom určeným vo VZN mestskej časti Bratislava - Nové Mesto č. 7/2017 o výške príspevku rodičov na čiastočnú úhradu nákladov v školách a školských zariadeniach  zriadených mestskou časťou Bratislava - Nové Mesto a dotáciou vo výške 1,20€ / obed / deň. V našej MŠ Cádrova a MŠ Na Revíne, doplácali 0,14€ / obed / deň a režijné náklady za obdobie od 01.01.2019 do 31.03.2019.

            Rodičia predškolákov budú od 01.04.2019 platiť len mesačný poplatok za réžiu školskej jedálni v sume 5 €/ mesiac. Od 01.04.2019 bude doplatok, t. j. 0,14 € / obed /deň  za predškolákov uhrádzať  mestská časť Bratislava - Nové Mesto na základe VZN č. 2/ 2019.

             

                                                                                                                               Mgr. Mária Dolnáková

                                                                                                                                 riaditeľka ZŠ s MŠ

        • Zápis do 1. ročníka - 5. a 6. apríl 2019
          • Zápis do 1. ročníka - 5. a 6. apríl 2019

          • Riaditeľka Základnej školy s materskou školou,

            Cádrova 23, 831 01 Bratislava, 

            v mestskej časti Bratislava – Nové Mesto

            VYHLASUJE

            zápis detí do 1.ročníka základnej školy pre školský rok 2018/2019, ktorý sa uskutoční:

             

            v piatok 5.apríla 2019           od 14.00hod.  do 18.00hod.

            v sobotu 6.apríla 2019           od 8.00 hod. do 12.00 hod.

             

            v priestoroch ZŠ s MŠ Cádrova  (budova I.stupňa)

             

            Pri zápise zákonný zástupca dieťaťa predloží:

            - občiansky preukaz rodiča (zákonného zástupcu)

            - rodný list dieťaťa

            -žiadame, aby ste si priniesli vytlačenú elektronickú prihlášku z našej webovej stránky, ktorá musí byť podpísaná obidvoma zákonnými zástupcami

            - podľa potreby preukázateľný doklad o zdravotnom postihnutí dieťaťa

        • Deň učiteľov
          • Deň učiteľov

          • Dobrý deň všetkým rodičom.

             

            .......Rodičom, ktorí prišli s nami tráviť tento deň

            v priam  rodinnej atmosfére  v triedach našej základnej školy .

            ☺ Ďakujeme za milý darček ku Dňu učiteľov!

        • Súťaž o naj veľkonočnú kraslicu
          • Súťaž o naj veľkonočnú kraslicu

          • Ahojte deťúrence!

            Jar nám už klope na dvere a s ňou aj najväčšie kresťanské sviatky

            VEĽKEJ NOCI

            Vyhlasujeme pre Vás súťaž

            O NAJ VEĽKONOČNÚ KRASLICU

            Vaše veľkonočné vajíčka – kraslice môžete nosiť

            do 2.A pani učiteľke Aďke

            Výstavka bude inštalovaná oproti triede 2.A postupne

            od stredy 13.3. – 22.3.

            Tešíme sa na vaše kreatívne výtvory.

            deti z 2.A a ich pani učiteľka

        • Deň vody
          • Deň vody

          • Medzinárodný deň vody si každoročne pripomíname 22. marca.

            Pripomíname si, že voda je veľmi vzácny dar Zeme a že bez vody sa nedá žiť. Vyučovanie prebiehalo v tomto duchu! Rôzne aktivity na hodinách boli zamerané na to, aby sme si uvedomili význam vody. Do školy sme prišli v modrom, modrá farba je farba vody.

            Do galérie Deň vody boli pridané fotografie.