• Energia zblízka

          • Na našej škole bola vo štvrtok 22.3. umiestnená putovná interaktívna výstava Energia zblízka, ktorú pripravilo Centrum environmentálnej a etickej výchovy (CEEV)  Živica v spolupráci so ZSE pre základné školy. Výstava je spojená s rovesníckym vzdelávaním. Žiaci 8. a 9. ročníka po zaškolení samostatne lektorujú výstavu pre ďalších žiakov nielen našej školy, ale aj škôl, ktoré si výstavu na našu školu prišli pozrieť.

            Do galérie Energia zblízka boli pridané fotografie.

          • Starší čítajú mladším

          • Starší čítajú mladším

            Marec je mesiac, ktorý patrí práve čítaniu a knihám. Žiaci siedmeho ročníka sa pri tejto príležitosti rozhodli motivovať i mladšie deti z prvého stupňa k čítaniu a návštevu našej školskej knižnice, do ktorej neustále pribúdajú nové a nové knihy, ktoré čakajú na ich objavenie. Ukážku si pripravili pre žiakov 2.C, 3.B, ale pozor! Chystáme sa navštíviť i prváčikov. Ako takéto čítanie prebieha? Veľkí žiaci vyberú knižku a nacvičia si jej čítanie nahlas, vytvoria pre deti rôzne aktivity (tajničky, krížovky, hádanky, poprehadzované slová, doplňovačky), ktoré súvisia s textom. Dôležité je pri tejto aktivite vytvoriť aj otázky, ktoré súvisia s porozumením textu. Pri mladších deťoch musíte ukážku rozdeliť na viacero častí a priebežne klásť otázky, otázky sú dôležité aj na konci príbehu – zhrnutie pochopenia textu a prepojenie so životom detí. Po skončení čítania nasledujú rôzne aktivity. Keď niekto z detí potrebuje s niečím pomôcť, zdvihne ruku a hneď mu niekto zo starších spolužiakov príde pomôcť.

            Do galérie Starší čítajú mladším boli pridané fotografie.

          • Hviezdoslavov Kubín

          • Recitácia má svoje čaro, až Vás chytí za srdce! Deti sa vedia vžiť do ukážky a s radosťou Vám ju predniesť. Básne, rôzne príbehy sú neodmysliteľnou súčasťou súťaže Hviezdoslavov Kubín v troch kategóriách. I. kategóriu reprezentovali žiaci 2.- 4. ročníka, v prednese poézie sa na prvom mieste umiestnila Klára Teplická, druhé miesto získala Dominika Čelovská a tretie miesto získala Ema Garajová. V prednese prózy sa na prvom mieste umiestnila Katarína Majdlenová, druhé miesto získala Tereza Gregorová a tretie miesto získal Adam Božík. V II. kategórii našu školu v prednese poézie bude prezentovať Hanka Miznerová a III. kategóriu bude reprezentovať Nina Jelšíková z 8.A.

            Do galérie Hviezdoslavov Kubín boli pridané fotografie.

          • Svet podľa Brailla

          • Svet podľa Brailla – akcia, ktorá mi prišla veľmi zaujímavá a poučná. Najviac sa mi páčilo, ako sme sa aj my na pár minút stali slepými a skúsili si, aké je to ťažké. Tma okolo mňa sa stala pre mňa obrovskou prekážkou a bol to jednoducho nezvyk otvoriť oči a nevidieť krásu sveta a denné svetlo. Je však super, že existujú práve audio knižky, vďaka ktorým aj zrakovo postihnutí môžu mať pôžitok z kníh. Ukazovali nám ich staršie prevedenia, zvuk bol vtedy nahrávaný na páskach, teraz už je to však ľahšie a dostupnejšie, pretože sa nahrávajú na cédečká. Taktiež je vo všeobecnosti známe Braillovo písmo, ktoré pomáha slepým ľuďom čítať knihy. Nevidiaci ľudia majú totiž so stratou zraku vylepšený jeden základný zmysel –  hmat. Omnoho lepšie dokážu rozoznávať predmety okolo seba ako my. Veľmi krásne boli aj reliéfy v knihách. Knihy boli väčšinou o pamiatkach a najkrajších miestach na svete a ukazovali nám aj knihy pre slabozrakých, v ktorých bol text písaný väčším písmom ako v našich učebniciach. Všetci asi poznáte vodiacich psov, aj o tých sme sa niečo dozvedeli: najčastejšie plemená, ktoré sa vychovávajú za vodiacich psov sú labrador, zlatý retríver a vlčiak. Týchto psov by sme taktiež nemali vyrušovať a nášho psa by sme k nemu nemali vodiť, lebo to je preňho nepríjemné a keby vznikla bitka, pán vodiaceho psa by si mohol ublížiť. V neposlednom rade sme si spomínali aj to, ako sa k takýmto ľuďom správať a ako im pomáhať a spríjemniť deň. V obchode pomôcť s nákupom, na zastávke sa ich opýtať, na aký autobus idú a potom im pomôcť s nástupom do autobusu, zle ich nenavigovať a správať sa k nim seberovne. Aj slepí ľudia vedia čítať, dokonca aj písať pomocou špeciálneho prístroja - Pichtov stroj, nie je však vôbec ľahký a o písaní to platí tiež.   

            Karolína Fabianová, 7.A

          • Hoppy Easter

          • Veľkonočné zajačie kreácie

            Fašiangy, Turíce, Veľká noc príde, .... spieva sa v jednej našej ľudovej pesničke. To, že sa Veľká noc už nezadržateľne blíži, cítiť na každom kroku. Šikovné ručičky detí z 1.stupňa sa pustili do práce a vytvorili veľkonočných zajačikov od výmyslu sveta. Postupne sme si nimi vyzdobovali naše chodbové priestory. Neprešla jediná prestávka, že by sa pri nich niekto nepristavil a nepotešil sa pohľadom na ne. Lákali aj našich rodičov a starkých a všetkým nám vyludzovali úsmev na tvári a vyčarúvali dobrú náladu.

            Výrobou veľkonočných zajačikov  sme sa zapojili do medzinárodného súťažného projektu e-Twinning pod názvom: Hoppy Easter.

            Do galérie Hoppy Easter boli pridané fotografie.

          • Educate Slovakia

          • Týždeň so stážistami v rámci projektu Educate Slovakia z pohľadu našich detí.

            "Minulý týždeň bol pre mňa úplne úžasný. Mali sme na našej škole štyroch stážistov v rámci projektu Educate Slovakia. Stážisti boli z Brazílie (dvaja), Číny a Indonézie. Naučili sme sa niečo o ich tradíciách, tancoch, typickom jedle, hudbe, systéme školstva, obyvateľstve. Oni sa tiež chceli dozvedieť viac o živote na Slovensku, bol to ich druhý týždeň v našej krajine. Priniesli sme im ochutnať naše slovenské pochúťky akými sú napríklad horalka, rumba, chrumky. Boli veľmi milí, dalo sa s nimi dobre porozprávať."

            "Minulý týždeň som si v škole  naozaj užila a nabrala som nové skúsenosti. Dozvedela som sa nové zaujímavosti o krajinách, z ktorých naši stážisti pochádzajú. Konverzácia s lektormi bola zaujímavá, všeličo sme sa naučili a overili sme si svoje jazykové schopnosti. Ich prezentácie bolo plné zaujímavých informácií. Ďakujeme za super týždeň a tešíme sa na ďalší rok."

            Pozrite si foto

          • V Testovaní 5 opäť naši žiaci výborní!

          • Naši piataci boli v celoslovenskom testovaní piatakov T5, ktoré sa konalo 22.11.2017 opäť veľmi úspešní. Priemer v matematike bol 80,8%, čo je o 16 % viac, ako bol priemer celého Slovenska. V slovenskom jazyku a literatúre mali naši piataci priemer 77,1%,  celoslovenský bol 62,8% (takisto lepší o 14,3%). Tešíme sa a blahoželáme!

          • Prednáška s OZ Zdravé duše

          • V piatok 1.12.2017 sme sa zúčastnili prednášky, ktorú pre nás pripravilo občianske združenie Zdravé duše. Zúčastnili sa triedy 7.A, 8.A a aj 9.A. Podľa mňa bola prednáška veľmi zaujímavá a naozaj nás všetkých zaujala. Bolo super, že nás často nechali zapájať sa do diania a aj to, že nám dávali priestor na otázky. Dozvedeli sme sa niečo nové o strese, čo ho vyvoláva, ako sa prejavuje a ako ho odbúrať z nášho tela. Taktiež sa mi páčila prednáška o fotografovaní a som rada, že už viem, ako vyliečim svoj stres-dýchaním, kolorterapiou a ďalšími technikami. Určite mi veľa dali aj slová moderátora Romana Juraška z Markízy, ktorý nám rozprával práve o puberte, o období, v ktorom sa nachádzame. Ako vynikajúci bonus bolo predstavenie s chodením po skle a hltaním ohňa a veľmi sa teším aj z knihy, ktorú Zdravé duše vydali (Za tabuľou) a podarovali nám ju.  

            Karolína Fabianová, 7.A

          • Celonárodný projekt EnglishOne

          • Celonárodný projekt EnglishOne pokračuje aj v tomto roku. Svoje vedomosti v anglickom jazyku si môžu žiaci po celý rok prehlbovať vďaka modernému digitálnemu obsahu, ktorý sa nachádza na portáli anglictina.iedu.sk. Vďaka plneniu úloh z tohto projektu sa mohli žiaci 1.A, 4.A a časť žiakov druhého ročníka stretnúť s Jacobom, ktorý pochádza z anglického Oxfordu. Spoločne riešili úlohy z projektu a snažili sa od Jacoba dozvedieť veľa zaujímavého o ňom a jeho rodnej krajine.

          • Stretnutia na radnici

          • Stretnutia na RADNICI  -  úspešne pokračujeme!

                              Prechádzky s pánom Marquartom

                     Stretávania na RADNICI  boli vždy za každého počasia. Každú prvú sobotu v mesiaci.

            Prechádzali sme sa uličkami mesta presne podľa Marquartovho plánu. Pán Michael Marquart vytvoril pred 251 rokmi mapu Bratislavy, ktorá sa volá Marquartov plán. Je to vzácne historické dielo, ktoré nám ukázalo, ako vyzerala Bratislava v 2.polovici 18. storočia.

                     Navštívili sme rokokový Aponiyho palác, šľachtický Primaciálny palác s Kaplkou sv. Ladislava, Bratislavský hrad a jeho hradnú záhradu za čias Keltov, Slovanov a za čias  panovania Márie Terézie. Dom u dobrého pastiera a svätí v Starom meste a jednu z najkrajších historických ulíc v Bratislave a to Ventúrsku ulicu, ako ulicu šľachtických palácov. Nádherný bol Kostol a kláštor Milosrdných bratov, sochy svätcov. Krásna je socha svätého Jána Nepomuckého. Jezuitský kostol a socha Panny Márie je kostol s jednou z najkrajších kazateľníc na Slovensku. Prekrásny je Dóm sv. Martina, kde bola korunovaná Mária Terézia.

                     Po každej prechádzke sme priamo v radničnom ateliéri modelovali z hliny to najzaujímavejšie, čo si každý z prehliadky zapamätal. Domy, kostoly, sochy atď. Naše výtvory, ktoré  už boli vypálené v keramickej peci, sme si boli v novembri vymaľovať.

                      Na konci roka, presne 13.12., bude v Aponiyho paláci o 16:00 hod. slávnostná vernisáž, kde budeme vidieť Bratislavu podľa Marquartovho plánu, s tým rozdielom, že jej podobu vytvorili naše šikovné ručičky.

                         Srdečne Vás všetkých na ňu pozývame!  Výstava bude sprístupnená počas trvania Vianočných trhov. Príďte spojiť príjemné a užitočné s kúskom histórie, pobudnite chvíľu v 18. storočí, preneste sa v čase. Budete mať určite neopakovateľný zážitok!

                          Za všetkých  žiakov, ktorí STRETNUTIA NA RADNICI navštevovali, napísala Veronika Dunajská  4.B