• Škola v prírode RADAVA - 2. deň

          • ... a veru priniesol... Dnešný deň bol od rána bohatý na zážitky. Hneď po raňajkách sme sa vybrali do centra dediny, kde na nás už čakal miestny ujo rezbár. Ohúril nás ošúchaným kufrom, ktorý mu daroval priamo Harry Potter 😊. Skrývalo sa v ňom rezbárske náradie. A potom z kufra svojho auta vyťahoval ďalšie svoje poklady. Špeciálnu zásteru...pamätnú knihu... svoju začatú rezbársku prácu...

            To však nebolo nič, proti tomu, čo nás čakalo popoludní... Môžete  hádať  jedenkrát. .... no predsa super bazééééén.  Jupí! Večer sme trávili kreatívne, vymýšľali sme pesničku, a hrali hudobné hry.

          • Škola v prírode - Čertov

          • Ahojte naši milí,

            posielame slnečný pozdrav z krásnej prírody - Lazy Pod Makytou.

            Pondelok nás naši animátori Luc, Puck, Vexi, Havana, Johny, Mia, Smile rozdelili do tímov podľa farieb. Celý týždeň budeme objavovať pamiatky Unesco a každý deň nás čaká iná krajina. V pondelok sme boli v Amerike, hrali sme hru „Sochu slobody”. Dnes nás čaká „šantenie” v bazéne, putovanie po pamiatkách Európy a večer Music Quiz. Streda je ešte len pred nami,ale my už vieme,čo nás čaká. Ráno sa ocitneme v Austrálii medzi klokanmi  večer sa presunieme do opery, kde sa budeme môcť predviesť v najlepších róbach.

            Štvrtok nás čaká výlet do Dohňan,navštívime Dujkov mlyn a mestečko Púchov. Večer nám animátori pripravia galaprogram.

            Piatok sa vidíme a všetko Vám osobne vyrozprávame.

            Vaše deti :-)

          • Škola v prírode RADAVA - 1. deň

          • Ahojte všetci,

            srdečný pozdrav z Radavy Vám zasielajú Kengury, Leonky, Hadí králi, Tučniaci na ľade a Dúhové slniečka. Privítala nás krásna, rýdzo slovenská dedinka Radava a nádherný zelený areál.

            V dnešný deň sa z nás stali stavitelia vlastných dedín, miest a krajín. Rôznymi aktivitami postupne zbierame body vo svojom družstve, a pomocou nich postupne zväčšujeme svoje územie.

            Večer sme si spríjemnili spevom pri gitare a veselými tančekmi.

            Unavení zo všetkých zážitkov si vychutnávame našu prvú noc a tešíme sa čo zaujímavé nám prinesie zajtrajšok.

          • Športovo-vedomostné popoludnie v ŠKD

          • V máji sa v školskom klube uskutočnilo športovo-vedomostné popoludnie. Deti súťažili v športových disciplínach – slalom, hod na cieľ, skok do diaľky, preskoky cez švihadlo, štafety. Úspešní boli vo vedomostiach z oblasti prírody a angličtiny. Dôvtip v rozmýšľaní potvrdili v hádaní hádaniek. Všetci sa dobre zabávali a odmenou im bolo sladké prekvapenie a vecné ceny.

            Do galérie Športovo-vedomostné popoludnie v ŠKD boli pridané fotografie.

          • Zúbky

          • Dnes nás navštívili dievčatá zo Strednej zdravotníckej školy na Záhradníckej ulici, aby sa s nami zahrali a hlavne nás naučili ako si správne čistiť zúbky a starať sa o ne. Do každej prváckej triedy zavítali 4 dievčatá. Rozdelili sme sa na štyri skupiny, v ktorých sme pracovali. Nakoniec sme si zaspievali pieseň od Petra Jaroša o čistení zúbkov. Bolo to senzačné. Tak aj vy ostatní hor sa do čistenia, aby sme Kazizúbkom nedali šancu "prepadnúť" nás.

            Do galérie Zúbky boli pridané fotografie.

          • Plavecký výcvik

          • Začiatkom mája naši tretiaci absolvovali plavecký výcvik. Niektorí sa krásne naučili plávať a iní sa zase zdokonalil v tom, čo už vedeli. Prečítajte si, ako tento kurz vyzeral očami detí z 3.B.

            Na plaveckom výcviku bolo super. 10 minút pred koncom hodiny sme sa hrali s loptami a skákali sme do hlbokej vody. Mala aspoň 5 metrov! Počas tréningu sme plávali kraula, znak a delfína. Adamko B.

            Na plaveckom bolo super. Naučila som sa plávať kraula. A páčilo sa mi, ako sme skákali do hlbokej vody. Veronika

            Mne sa na plávaní najviac páčilo, že som sa naučil kotrmelec dozadu. Cestou na plávanie som sa zase bavil s kamošmi. Robko                                                                                                  

            Na plávaní bolo super! Najlepšie bolo to, keď sme súťažili. Teším sa z toho, že som sa mohla zúčastniť plávania. Verím v to, že som sa zlepšila a dúfam, že tam ešte niekedy prídem. Barborka

            Plávanie ma veľmi bavilo. Ale aj cesta v autobuse bola zábavná, aj keď tam bolo teplo ako v saune. Pani trénerka bola na nás veľmi milá. Učila nás plávať kraula a znak, no ja som to už vedela. Bolo tam super! Sasha                                                                                                                                                                                                                                      

            Mne sa páčilo to, že aj keď som vedela plávať, osviežila som si to a zabavila sa pri tom. Hanka

            Plávanie sa mi páčilo. Opakoval som si cviky a preskúšal som sa, či som nezabudol plávať. Jurko

            Ja som si myslel, že na plávaní budem všetko vedieť. Nóóó, nebolo to celkom tak. Morskú pannu som nevedel až tak dobre plávať, skôr som sa metal ako ryba na suchu. Ale využil som každú príležitosť, aby som sa to naučil, napríklad aj keď som bol minule v aquaparku. A postupne som sa zlepšoval, až kým som to nevedel perfektne! Denisko

            Do galérie Plavecký výcvik boli pridané fotografie.

          • Umenie zblízka

          • Z galérie do školy, zo školy do galérie - vzdelávací program Galérie mesta Bratislavy pre žiakov základných škôl.

            Pod týmto názvom niektorí žiaci 4., 5. a 6.ročníka v tomto školskom roku pracovali a úspešne ukončili projekt UMENIE ZBLÍZKA.

             Zoznamovali sa s výtvarnými dielami 20. a 21. storočia. Program projektu nás pozýval na dobrodružstvo komunikácie s výtvarným dielom a jeho interpretáciu. O umení sme diskutovali, rozoberali myšlienky diel, slovne sme vyjadrovali naše dojmy . Neskôr sme interpretáciu zmenili na praktickú formu, pretože sme konkrétne výtvarné diela prerozprávali našimi očami, našimi rukami. Do našich prác sme vkladali naše myšlienky, city,  naše predstavy a videnia. Vytvorili sme nové ,citlivé výtvarné diela, kde sme kreatívne  vkladali  naše predstavy. A nielen to. Ukrývajú sa v nich túžby, príbehy a súvislosti s našim životom.

            Naše výtvarné práce postúpili do mestského kola, kde ich bude hodnotiť komisia galerijných výtvarných odborníkov. Umiestnenia udeľovať nebudú, pretože projekt nebol súťažný, no veríme, že tam, kde budú vystavené, potešia a prispejú k poznaniu súčasného umenia a tým k lepšiemu porozumeniu našej dobe, svetu, v ktorom žijeme a sebe samým.

            Je nejaký rozdiel medzi originálom diela a jeho reprodukciou? Pri origináli môžeme priamo vnímať jeho skutočnú veľkosť, farebnosť, rukopis autora. Originál je vystavený v galériách. V Galérii Nedbalka sme boli aj my  a mali sme nevšedný a hlboký zážitok. Bolo tam krásne! Reprodukcie a výtvarné prerozprávania  majú však tú výhodu, že sa dostanú  aj tam, kde originál nikdy byť nemôže. Napríklad aj do našej školy.

            Popozerajte si krásne výtvarné práce našich žiakov, prerozprávali v nich svojimi očami myšlienky umelcov. Sú vystavené na chodbách našej školy.

            Do galérie Umenie zblízka boli pridané fotografie.

          • MALÁ FINANČNÁ AKADÉMIA s Kozmixom

          • Naši štvrtáci 4.A a 4.B  sa spolu s pani učiteľkami triednymi zapojili tento rok do Projektu pre rozvoj finančnej gramotnosti. Podľa národného štandardu finančného programu  EDULAB, AGEMSOFT, TATRA BANKA, sa naši žiaci  učili tímovo spolupracovať,  rozvíjali si svoju finančnú gramotnosť, kreativitu a fantáziu.

            Malá finančná akadémia rozvíjala u detí zodpovednosť k financiám, uvedomovali si skutočnú hodnotu peňazí v reálnom živote. Dôraz sa kládol na tímovú spoluprácu, rozdelené úlohy-bankár, novinár, architekt kládol na deti úlohy, prinášal im zážitkové aktivity, využíval medzipredmetové vzťahy, čítanie a počúvanie s porozumením. Napríklad sme sa dozvedeli, že LÁSKA  je potreba aj hodnota zároveň, že pri rozhodovaní v tíme je potreba kompromisu, že musí mať každý finančnú rezervu, finančný plán, finančný cieľ. Deti spolupracovali aj so svojimi rodičmi, ktorí im vysvetľovali, aké zásady hospodárenia platia v ich rodinách.

            Zoznamovali sme sa s témami, ako napr. – Človek vo sfére peňazí,- Zabezpečenie peňazí pre uspokojenie životných potrieb, -Finančná zodpovednosť a prijímanie rozhodnutí, -Plánovanie a hospodárenie s peniazmi, - Sporenie a investovanie.

            Úlohou každého tímu bolo vytvoriť maketu mestskečj časti s vybavením takým, aby uspokojila nároky  jej obyvateľov, spojením všetkých štyroch mestských častí vytvoriť projekt mesta. Deti zarábali, kupovali, investovali, stavali. Výsledkom sú dve mestá : KOZMOPOL a PLASLALAPOLIS.

            Všetci žiaci získali DIPLOM DOMÁCEHO FINANCMAJSTRA.

            Triedne kolektívy prezentovali svoju prácu a jej výsledok aj v ostatných triedach od prvého do tretieho ročníka. Deťom sa tento projekt veľmi páčil, vzbudili záujem a to bolo najdôležitejšie.

            Naše mestečká vidíte na obrázku.

            Nám sa páčia, hneď by sme sa tam nasťahovali!

            Do galérie MALÁ FINANČNÁ AKADÉMIA s Kozmixom boli pridané fotografie.

          • Bratislava, moje mesto

          • Literárno-výtvarná súťaž pre bratislavských školákov aj tento rok zaujala našich žiakov. Po minuloročnom úspechu nášho žiaka Wilka Greenbluma , ktorý obsadil 2. miesto v literárnom kole sa žiaci 4.B a niektorí žiaci z 2. stupňa opäť zapojili do už 8. ročníka súťaže vlastnej tvorby v literatúre a vo výtvarnej oblasti.

            Do literárnej súťaže sa zapojilo veľa žiakov. Téma bola príťažlivá: Príbeh jedného miesta. Deti si vybrali miesto v Bratislave, budovu, ulicu, park, štvrť. Vymysleli mu príbeh, alebo zachytili príbeh, ktorý už počuli. Pomohli im aj programy zo  Stretnutí na Radnici, pretože sa ich  pravidelne zúčastňujú.

            Táto súťaž sa nám veľmi páči, pretože podporuje fantáziu a tvorivosť detí, rozvíja ich vyjadrovacie schopnosti v literárnej aj vo výtvarnej podobe, podporuje vzťah detí k mestu, v ktorom žijú, učia sa a trávia svoj voľný čas.

            Tento rok oslavujeme 100. výročie vzniku Československa a 25. výročie vzniku nášho samostatného štátu. Bratislava je jeho hlavným mestom a toto je náš malý príspevok, ktorým ju chceme potešiť.

            Držíme všetkým zúčastneným súťažiacim palce! Ak si chcete prečítať niektoré súťažné príspevky, budú uverejnené v novom čísle nášho školského časopisu Cádroviny.

            Do galérie Bratislava, moje mesto boli pridané fotografie.

          • Komiksový deň v knižnici

          • Kto z Vás číta komiksy? My už veru áno! So žiakmi 6. ročníka sme sa vybrali do knižnice, v ktorej nám ukázali, že aj komiksy majú svoje čaro. Ukázali nám komiksy, dokonca nám profesionálny tvorca komiksov poradil, ako sa správne komiksy tvoria. A dali sme sa do práce. Vymysleli sme v skupinkách príbeh, ktorý sme potom spracovali do komiksov. V knižnici vládla tvorivá atmosféra a vytvorili sme niekoľko originálnych komiksov.

            Do galérie Komiksový deň v knižnici boli pridané fotografie.

          • Pomoc žabkám pri migrácii

          • V sobotu 7.4. sme boli prenášať skokanov a ropuchy spoza bariér na Železnej studienke do potokov, aby sa vedeli rozmnožiť. Strávili sme príjemné dopoludnie na slniečku v prírode pri pomáhaní obojživelníkom. Naši najšikovnejší zberači našli až 54 krásnych samčekov a samičiek ropuchy bradavičnatej. Všetkým zúčastneným ďakujeme a tešíme sa aj o rok! 

            Do galérie Pomoc žabkám pri migrácii boli pridané fotografie.

          • Umenie zblízka

          • UMENIE  ZBLÍZKA

            Naši žiaci 4.B, 5.A, 6.A  navštívili Galériu NEDBALKA.

             Zapojili sa do Projektu Umenie zblízka - Deti patria do galérie. Tento zaujímavý projekt organizuje vzdelávacie oddelenie GALÉRIE MESTA BRATISLAVY. Žiaci na hodinách výtvarnej výchovy spoznávajú bližšie tvorbu niektorých našich slovenských umelcov 20. - 21. storočia. Svojimi očami prerozprávali príbehy ukryté v dielach niektorých našich popredných výtvarníkov SLOVENSKEJ MODERNY. Projekt približuje  našim žiakom  jedinečný svet umenia, podporuje tvorivé myslenie a zručnosť detí, nabáda k vnímaniu estetických hodnôt v súčasnom svete.

            Galéria Nedbalka je prekrásne miesto, kde sa dá ponoriť do sveta fantázie, túžob a snov.  Prehliadka jednotlivých poschodí: Osobnosti a fenomény, Skupina Mikuláša Galandu, Výtvarná moderna Slovenska a Prelom storočí, umožnila našim deťom priamo vstúpiť do sveta napr. Ladislava Mednyánszkeho a jeho fascinujúceho diela Dunajec, alebo Želmíry  Duchajovej – Švehlovej, ktorá namaľovala Kvitnúce jablone tak, že sme skoro cítili vôňu ich kvetov. Deti sa mohli zahrať na umelcov, maľovali, hľadali motívy, ukryté výtvarné prvky.

            Žiaci i my pedagógovia sme boli vystavenými exponátmi, slovami sprievodkyne i samotnou skvostnou architektúrou galérie unesení!

            Do galérie Umenie zblízka boli pridané fotografie.

          • Výsledky súťaže HOPPY EASTER

          • Výsledky súťaže HOPPY EASTER

            medzinárodný projekt e-Twinning

             

            1. miesto:

            Petra Velčická, 1.A

            Robko Balog, 1.B

            Saška Eike Toennesen, 1.C

            2.miesto:

            Kristínka Gálová, 1.A

             ŠkD- 4.oddelenie

            Paulínka Zvončeková, 1.C

            3.miesto:

            Šimonko Strečok, 4.A

             Krúžok Paličkovania

            ŠkD 1.oddelenie

            1.C trieda

            4.miesto:

            Peťka a Maxim Malovcoví, 1.A a 2.B

            Ivanka Pálešová, 2.B

            Lianka Porubanová, 4.A

            Viliamko Poruban, 1.B

            5.miesto:

            Nikolka Kauzlaričová, 1.C

            6.miesto:

            Emka Žufová, 4.B

            Veronika Grebáčová, 1.A

          • Novomestský škovránok

          • Máme za sebou tohtoročné stretnutie "škovránkov" z Nového Mesta.

            Podujatie, kde sa stretávajú tí najlepší speváci z našich škôl, je vždy príjemným spestrením našich všedných dní. A bolo aj teraz veselé a inšpiratívne.

            Našu školu úspešne reprezentoval Samko Staudt zo 4.B triedy, ktorý sa piesňou od skupiny Lojzo najviac zapáčil obecenstvu. Odmenilo ho dlhotrvajúcim potleskom. Zaujal aj porotu, ktorá mu udelila III. miesto.

            GRATULUJEME !!!

            Za precítený prednes piesne "Vráť mi tie hviezdy" chválime aj Elenku Čársku z 2.C triedy. Vyrastá z nej budúca speváčka!

            Piesne priniesli  do našich sŕdc chvíle pohody a radosti. Ďakujeme!

            Do galérie Novomestský škovránok boli pridané fotografie.