• Testovanie pohybových predpokladov 1. a 3. ročník
          • Testovanie pohybových predpokladov 1. a 3. ročník

          • Žiaci 1. a 3. ročníka sa zúčastnili celoslovenského testovania pohybových predpokladov. Snažili sa podávať svoje najlepšie osobné výkony. Otestovali si svoje sily v deviatich disciplínach a popri tom  sa aj zabavili. 

        • Návšteva v domove seniorov
          • Návšteva v domove seniorov

          • Pri príležitosti “Október - mesiac úcty k starším” sa minulý týždeň 3.A vybrala navštíviť Dom seniorov - Archa. Pripravili si pre nich menšie predstavenie, v ktorom zaspievali pesničku a zarecitovali básničku. Prichystali si pre nich aj malé darčeky - krásne pozdravy, ku ktorým pridali aj malé drobnosti pod zub. Bol to veľmi príjemný čas rozhovorov, hier a vzájomného spoznávania sa. Tešili sme sa, že sme mohli byť radostným svetlom práve pre týchto starších ľudí.

        • VEDA  a naši žiaci
          • VEDA a naši žiaci

          • Budúci vedci, v našej škole sa zúčastňujú celoslovenskej súťaže vyhlásenej MINISTERSTVOM ŠKOLSTVA, Centrum vedecko-technických informácií

            50 žiakov: 6., 7. a 8. ročník = vytvorilo na hodinách výtvarnej výchovy súbor nášho vedeckého školského portfólia : ,,ČO KEĎ MOŽNO...´´alebo ,, VŠETKO, ČO JE TERAZ MOŽNÉ, BOLO V MINULOSTI NEMOŽNÉ ´´

            Nakreslené ,,vynálezy, zlepšováky, pomôcky, ktoré nám môžu v budúcnosti zlepšiť úroveň života v škole, doma, v mestách, vo vesmíre...´´doplnili popisom ,niektorí aj technológiou výroby, spôsobom pužitia...

            Môžeme sa tešiť napríklad na :

            - Super naturálne lepidlo,... Robotickú koncovku, ktorá dokáže meniť koncovky,... Stroj času, ...Teleportačné vybavenie teleportačných komôr, ...Nové futbalové ihrisko, bez zelenej trávy s použitím vylepšených kopačiek, ...Školu budúcnosti s robotickým učiteľom,... Mechanické pero s diaľkovým ovládaním, ...Super výkonné mikroprocesory, ...Smetiarske auto, čo zároveň spracovaním plastov vytvorí pokrokovú stavebnú hmotu pripravenú k okamžitému stavaniu domov, ...Multifunkčný robot, ...Novátorský výskumný systém vedúci k záchrane kosatiek, ...Obojstranný nôž NOŽOSTRY´´... Auto s automatickým plne vybaveným záchranným systémom, ...Ekologickú výskumnú stanicu, ....Dron budúcnosti,... Samozotierateľnú tabuľu, ...Automatický program, ktorý za nás vyrieši vhodný outfit na akúkoľvek príležitosť,... Vesmírny vysávač odpadu, ...Vesmírne zdokonalenie pohybu po obežných dráhach, ...Auto, čo si bude samo vyberať vodiča... a mnoho ďalšieho / iba málo v ukážke/

            Žiaci naši, i keď sa v tejto CELOSLOVENSKEJ súťaži umiestnite / neumiestnite ...

            pre nás ste už teraz víťazi!

        • Exkurzia v NTS SR
          • Exkurzia v NTS SR

          • Minulý týzdeň sme sa zúčastnili exkurzie v NTS SR v nemocnici Kramáre. Pani doktorka zaujímavým spôsobom priblížila žiakom krv, jej dôležitosť v tele a ako ňou môžeme pomôcť aj iným. Žiaci mohli nazrieť aj do jednotlivých odberných miestností. Zoznámili sa s pojmami ako napríklad krv, červené a biele krvinky, plazma a krvné doštičky. Žiaci sa zapájali a naozaj ich to veľmi zaujímalo. Ďakujeme pani Žingor za zorganizovanie exkurzie.

            Vaša 3.A

        • ŠvP Terchová - 4.deň
          • ŠvP Terchová - 4.deň

          • Posledné fotky zo ŠvP, na ktorých sa deti hrali rôzne hry, opekali spekačky, zábery z lanovky a výletu na chatu pod Chlebom.

        • Plavecký výcvik
          • Plavecký výcvik

          • Počas troch týždňov sa postupne žiaci prvého stupňa zúčastnili bezplatného plaveckého výcviku. Boli rozdelení do družstiev podľa výkonnosti. Učili o dýchaní vo vode, splývaní a rôznych technikách plávania. Každý sa snažil a robil pokroky vlastným tempom. Najdôležitejšia bola ich radosť z pobytu vo vode. Veľmi sa snažili, boli disciplinovaní. Nesmelí prekonávali svoj strach z vody, tí skúsenejši sa posúvali vpred. Na konci každý plnil plavecke úlohy a získal za ne „mokré vysvedčenie“. 

             

        • ŠvP Terchová - 3.deň
          • ŠvP Terchová - 3.deň

          • Ráno rozcvička, deti sa rozbehli, potom si zahrali futbal medzi triedami. Niektorí sme sa zahrali aj iné hry. Potom sme sa aj trochu učili. Po obede sme išli znovu Vláčikom Terchováčikom a urobili sme celý okruh po Vrátnej doline a Terchovej. Prešli sme sa na Terchovskú rozhľadňu, videli sme kostol sv. Cyrila a Metoda, kde sa nachádza krásny Betlehem s typickými slovenskymi remeslami. Nakoniec sme vyliezli na slávnu sochu Juraja Jánošíka v centre Terchovej. Videli sme prírodný úkaz skalnú ťavu a mnícha. Večer sme mali návštevu z dobrovoľníckej horskej služby. Pozreli sme si film o lavínach a potom sme mali krátku besedu. Tešíme sa na zajtra.

        • ŠvP Terchová 2.deň
          • ŠvP Terchová 2.deň

          • Správa zo ŠvP - utorok

            Dnes malo byť teplo a pekne, tak sme sa vybrali do Jánošíkovych dier, cez Podžiar ku Hotelu Boboty. Viezol nás Vláčik Terchováčik. Túra trvala cca 4 hodiny. Pán sprievodca nás previedol bezpečne všetkými chodníkmi, zastavili sme sa aj pri Diviačej obore. Posielame aj fotky z večera a izieb, z rannej rozcvičky a popoludňajšieho vyučovania.

        • ŠvP Terchová 1.deň
          • ŠvP Terchová 1.deň

          • Ahojte, šťastne sme sa dnes ráno navlakovali. Cestovali sme do Žiliny, kde nás čakal autobus. Nastúpili všetci. Žiadne straty. Autobus Dopravného podniku Žilina nás doviezol až do Terchovej - cieľa našej ŠvP. Nálada bola super! Výlet do Jánošíkovho rodiska, návšteva u Jánošíkovcov, cesta na večeru, večerné hodnotenie, oheň a druhá večera - náš prvý deň bol jednoducho super.

            Pozdravujeme Vás do školy. 😍😎😉😀

        • Exkurzia do Prezidentského paláca
          • Exkurzia do Prezidentského paláca

          • Žiaci 8.B v piatok 22.9 navštívili Prezidentský palác. Nahliadli takmer do všetkých zákutí  nádherného Grasalkovičovho paláca. Súčasťou exkurzie bola napríklad krásna knižnica či Prijímací, Zelený, Zlatý a Modrý salón. Posedeli si v krásnej historickej kaplnke. Dozvedeli sa veľa nového z histórie paláca a aj rôzne zaujímavosti o paláci. Taktiež si pozreli výmenu stráží, ktorá sa opakuje každú hodinu. Bol to určite úžasný zážitok a každý žiak sa aspoň na tú hodinku cítil špeciálne. Táto exkurzia vyšla na výbornú.

        • OZNAM
          • OZNAM

          •  

            Cadrova_logo

             

             

            Základná škola s materskou školou

            Cádrova 23, 831 01 Bratislava

             

            OZNAM

             

              V areáli sa budú realizovať výkopové ryhy s hĺbkou 80 cm. Všetky budú vyznačené a opáskované. Povedú poza telocvičňu pomedzi budovy materskej školy a telocvične, k budove  2.stupňa  a potom k budove novej jedálne.

            Práce začnú v pondelok 25.09.2023 s predpokladanou dĺžkou 5 týždňov.

            Rekonštrukcia budovy jedálne sa pomaly blíži do finále, a na to, aby mohla byť jedáleň spustená do prevádzky,  potrebuje vlastné prípojky.

            Je potrebné, aby sme všetci pri pohybe v areáli dodržiavali bezpečnostné opatrenia, boli trpezliví a predišli tak úrazom, nakoľko celý  areál sa pri výkopových prácach  na toto obdobie stane  staveniskom.

            Ďakujem za pochopenie a dodržiavanie pravidiel bezpečného pohybu v areáli školy.

             

            S pozdravom

            Dolnáková

        • Exkurzia do včelárstva
          • Exkurzia do včelárstva

          • Trieda 4.B navštívila včelárstvo v Devínskej Novej Vsi, aby sa dozvedeli nové vedomosti o včelách. Získané poznatky uplatnia v pripravovanom pásme o význame včiel pre život ľudí na celej planéte. Na prednáške sa dozvedeli celý vývin včely, jej funkciu v jednotlivých fázach. Zúčastnili sa stáčania medu, ochutnávke rôznych druhov medu a vyrobili si sviečky. Všetky svoje poznatky využijú v pásme, ktoré ponúknu aj spolužiakom z iných tried.

        • Erasmus+, Vzdelávaním k viacjazyčnosti, Francúzsko – Nice
          • Erasmus+, Vzdelávaním k viacjazyčnosti, Francúzsko – Nice

          • Ak by sme svoju rýchlosť a trápenie pri učení sa cudzích jazykov prirovnali k plaziacej sa húsenici, mohli by sme povedať, že to nie je lichotivý obraz. Všetci však vieme, že časom sa zo škaredej zelenej potvory stane nádherný motýľ, ktorý nám rozjasní celý deň.

            No a my v rámci projektu Erasmus+ sme sa cítili vo francúzskom meste Nice ako práve zrodené motýle, ktorým voňal všakovaký nektár namiešaný účastníkmi rôznych národov a kultúr. Už od čias staroveku ľudstvo vie, že stret kultúr so sebou nesie výrazné obohatenie existujúcej spoločnosti. V Nice sa zišli preto, aby prezentovali svoju krajinu a tiež preto, aby všetci nasali z bohatej francúzskej atmosféry, ktorú jemne obmýva azúrové more.

            Kurz zameraný na plurilingvizmus, teda učenie jedného cudzieho jazyka pomocou iného cudzieho jazyka, prebiehal od 12. do 21. júla 2023. Tento medzinárodný vzdelávací metodický kurz bol zhotovený z troch vzdelávacích modulov zameraných na interkomprehenziu (pochopenie cudzieho textu), pluralitu prístupov v oblasti cudzích jazykov a interdisciplinaritu (medzipredmetové vzťahy).

            Rovnako ako Erasmus Rotterdamský, princ európskej renesancie, sme sa aj my snažili prepojiť naše zvyky a odniesť si z nich to najlepšie. K našim cieľom, samozrejme, patrili najmä vzdelávacie aktivity z oblasti vyučovania francúzskeho jazyka a následná implementácia týchto nových zručností do našich školských vyučovacích plánov tak, aby mali žiaci z vyučovania čo najlepší zážitok, ale i vedomosť. Obohatiť sa o skúsenosti mnohých učiteľov z celej Európy nie je maličkosť, no organizácie akými sú Slovenská asociácia učiteľov francúzštiny alebo Francophonia sa rozhodli túto iniciatívu podporiť, a tak poskytnúť stovkám učiteľov jedinečnú príležitosť k svojmu profesijnému rastu. Takýmto spôsobom sa zvyšuje tlak na učiteľa zlepšiť cudzojazyčné kompetencie, na čo rozhodne vplýva externá motivácia učiaceho sa.

            ZŠ Cádrova je hrdá na to, že do tohto systému patrí aj vďaka pani učiteľke Kataríne Murčovej Stančíkovej, ktorá svoje nadobudnuté vedomosti uplatňuje pri vyučovaní francúzskeho jazyka naprieč všetkými ročníkmi. Keď deti v budúcnosti navštívia francúzsky hovoriacu krajinu, z húsenice vyletia krídla a poletia skrz krajinou ako voľný motýľ, ktorý robí svojej krajine, mestu a škole dobré meno vo svete.

            číslo projektu: 2022-SK01-KA122-SCH-000095283

        • Erasmus+, Francúzsko – Besançon
          • Erasmus+, Francúzsko – Besançon

          • Jazyky sú presne tým, čo vystihuje našu školu. Otvárajú nám cestu do sveta nových kultúr, štúdií, gastronómie, zážitkov či pracovných skúseností. Naši žiaci sa na túto cestu vydávajú už od prvého stupňa. Na konci prvého ročníka sa môžu rozhodnúť pre štúdium francúzskeho jazyka, ktorý budú nasledujúcich pár rokov študovať popri anglickom jazyku.

            Plnohodnotnému vzdelávaniu žiakov však predchádza kvalitné vzdelávanie pedagógov. V dátume od 12. do 24. novembra 2022 sa vyučujúca francúzskeho jazyka, Katarína Murčová Stančíková, spolu s ďalšími šiestimi učiteľkami francúzštiny zo slovenských škôl zúčastnila edukačného metodického kurzu spojeného s observačnou stážou v meste Besançon. V tomto čase absolvovala tri vzdelávacie moduly pod názvami „1. Évaluer en classe de FLE, 2. Motiver les adolescents par une pédagogie active, 3. Inverser la classe avec des ressources numériques“ a niekoľko observácií hodín francúzštiny ako cudzieho jazyka realizovaných rodenými hovoriacimi.

            Za túto jedinečnú príležitosť vďačíme projektu Erasmus+, ktorý pre nás sprostredkovala predsedníčka Slovenskej asociácie učiteľov francúzštiny doc. Jana Bírová, PhD. Vzdelávanie prebiehalo v Centre aplikovanej lingvistiky (CLA – Centre de linguistique appliquée).

            K spoznávaniu chutí Francúzska neodmysliteľne patrí aj jeho gastronómia, krásna príroda, história, kultúra a miestne tradície. Toto všetko mohli „ochutnať“ a spoznať účastníčky projektu počas dvoch nezabudnuteľných týždňov v regióne Burgundsko-Franche-Comté.

            Účasťou na projekte sa budeme snažiť o podporu francúzštiny a motiváciu našich súčasných a budúcich žiakov učiť sa tento prekrásny jazyk. Podpora francúzštiny v tejto oblasti je nenahraditeľnou inšpiráciou otvárajúcou dvere lepšej vzdelanosti, ktorú Slovensko tak nevyhnutne potrebuje.

            č. projektu: 2021-SK01-KA122-SCH-000014674

             

        • OZNAM
          • OZNAM

          • Vyučovanie v týždni od 11.9. do 14.9. bude prebiehať nasledovne:

            Žiaci  na 1.stupni  budú mať  4.VH - vyučovanie trvá do 11:40 hod.

            Žiaci  na 2.stupni  budú mať  5.VH - vyučovanie trvá do 12:35 hod.

            Žiaci sa učia podľa rozvrhu, ktorý im bol na tento týždeň určený triednym učiteľom.

             

            Školský klub detí začína od 6:30 hod.  do 17:30 hod.

             

        • Novomestské kultúrne a športové leto
          • Novomestské kultúrne a športové leto

          • Milí rodičia, milé deti,

             

            srdečne vás pozývame na záver festivalu Novomestské kultúrne a športové leto, ktorý sa bude konať už túto sobotu, 9. 9. od 9.00 h na Kuchajde! Pripravili sme pre vás rôzne športové aktivity: vďaka spolupráci so Slovenským olympijským a športovým výborom sa budú môcť deti od 3 do 15 rokov zapojiť do súťaže Odznak všestrannosti, alebo si zabehať v rámci Detskej atletiky. Športové turnaje v beachvolejbale a malom futbale sú zasa určené účastníkom od 15 rokov. Okrem toho sa môžete tešiť aj na bohatý kultúrny program, nebude chýbať hudobná rozprávka pre najmenších, detská diskotéka, ale ani prezentácia Vietnamskej komunity, ohňová šou či obľúbená bubnovačka. Až do večera vás budú sprevádzať aj hudobní hostia – Fats Jazz Band, King Shaolin, Hudba z Marsu a Polemic. Počas celého dňa sa v areáli Kuchajdy budete môcť vyšantiť aj na skákacom hrade a kolotočoch alebo si užiť maľovanie na tvár.

            Tešíme sa na vás!